Zbog nižih cijena i do 30%, bh. građani na ljetovanje idu u rujnu

more
Osim Grčke i Turske, produljena sezona je i na jadranskoj obali gdje se veliki broj bh. građana odlučuje na odlazak upravo zbog blizine. - Posljednjih godina kraj kolovoza i početak rujna slovili su kao kasno ljetovanje, međutim, unatrag četiri do pet godina u tom razdoblju sve je popunjeno i nije lako pronaći smještaj - kazali su za Večernji list iz agencije Niki Travel, dodavši da se i ove godine tradicija ponavlja kada je riječ o popunjenosti u tom razdoblju, ali i da je povoljnije nego u špici sezone.

- Cijene kasnih putovanja dosta su povoljnije, što je privlačno mladim bračnim parovima s malom djecom koja još nisu krenula u školu, ali i umirovljenicima kojima to najviše odgovara zbog vremenskih uvjeta. Dodaju i da je velik broj zainteresiranih za krstarenja iz Dubrovnika koja imaju u ponudi te da su, kada je riječ o njihovoj agenciji, već davno rasprodana, ali i putovanja Mostar - Napulj po povoljnim rujanskim cijenama bude sve veće zanimanje bh. građana.

Svi aranžmani za Tursku rasprodani su do kraja kolovoza, a zadnji zrakoplov iz Sarajeva za Tursku je oko sredine rujna i ima zainteresiranih - kazali su iz te agencije. A da su cijena i vremenske prilike bitne kada je riječ o mirnom ljetovanju, potvrdila nam je Mostarka Ivana.

- Sa suprugom, kćeri i sinom putujem u Grčku sredinom rujna. To je idealno vrijeme za odmor, gužve nisu prevelike kao u sezoni, a more je još toplo. Osim toga, cijena putovanja je dosta niža nego u srpnju - kazala je ova Mostarka.

Veliko zanimanje

U banjolučkoj turističkoj agenciji Smiljić kažu da za ljetovanje u rujnu zainteresiranih ima uglavnom za Grčku koja je tada upola jeftinija nego tijekom sezone. - Za deset noćenja i prijevoz autobusom do Grčke potrebno je 250 KM po osobi, dok je isti aranžman sada u jeku sezone dvostruko skuplji - kažu iz te agencije. U Trebinju kažu kako zainteresiranih za ljetovanje na kraju sezone ima, da ovih dana očekuju i prve rezervacije.

- Cijene aranžmana su od 20 do 35 posto niže u odnosu na sezonu, tako da je to jedan od razloga više zašto se ljetovanja pomiču za rujan - istaknuli su iz turističke agencije Friend Travel u Trebinju za Glas Srpske. Dodaju da je Grčka najpopularnija destinacija, a desetodnevni aranžman na otoku Krf, koji uključuje prijevoz zrakoplovom i smještaj, košta 600 KM po osobi. Iz turističkih agencija u RS-u ističu kako je za ljetovanje na crnogorskom primorju u postsezoni malo zainteresiranih.

- Cijena apartmana u rujnu za dvije osobe u Budvi je 50 KM po danu, dok je u Petrovcu za pet maraka veća - rekli su iz agencija. I iz agencije Sol Azur su nam kazali da ima zainteresiranih za kasna putovanja upravo zbog nižih cijena putovanja. - Sezona u srpnju lagano pada, kao i cijene koje budu niže za 20 do 30 posto nego u srpnju i kolovozu, što privlači veliki broj ljudi. Osim kasnih ljetovanja, veliko je zanimanje i za šoping putovanja od tri-četiri dana u Budimpeštu, Prag, Beč... - kazali su za Večernji list iz Sol Azura.