Zbog križa iznad Sarajeva prijete ozbiljni sukobi!

grab, križ, križ, Ljubuški, velika subota, Uskrs, molitva, Brotnjo, misa, žrtve komunizma, Sarajevo, križ, sukob
Nećemo se protiv postavljanja križa iznad Sarajeva boriti riječima nego svojim tijelima i životima - uzvratili su iz Unije civilnih žrtava rata Sarajevske županije.

Gotova stvar

Otkako je prošlog mjeseca Savez logoraša RS-a donio službenu odluku da podigne 26-metarski križ na Zlatištu, a prošlog tjedna njegov predsjednik Branislav Dukić priopćio da će radovi početi u rujnu, podgrijane su međunacionalne tenzije u Sarajevu i slobodno se može reći da prijete ozbiljnim sukobima. Reagirao je OHR stavom da se "vjerski simboli ne smiju koristiti za poticanje međuetničkih napetosti", piše dnevni-list.ba.

Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je i pismeni zahtjev Savezu logoraša RS-a da odustane od izgradnje križa.

- Nema ni govora o odustajanju usprkos protivljenju OHR-a. Ne može nama OHR ništa zabraniti, a visoki predstavnik Valentin Inzko ne smije se miješati i biti bezobrazno pristran - kazao je jučer Branislav Dukić.

On javno postavlja i pitanje zašto OHR ne reagira na spomenik poginulim pripadnicima HVO-a u Derventi "na kojem su ustaški simboli koji vrijeđaju Srbe".

Po njegovom objašnjenju, podizanje križa na Zlatištu financirat će sedam općina iz istočnog dijela RS-a i Ministarstvo za braniteljska pitanja, a najavljuje i punu potporu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Dobili zemljište

Priča o križu na Zlatištu nije nova, lansirana je još 2003. godine. U studenome 2012. godine Komisija za državnu imovinu službeno je odobrila Republici Srpskoj pravo raspolaganja sa 1.095.611 kvadratnih metara državnog zemljišta na Zlatištu iznad Sarajeva i odmah nakon toga Savez logoraša RS-a priopćio je da će tu izgraditi spomen-crkvu u znak sjećanja na poginule Srbe i to je javno podržao i Dodik. Sada se, međutim, kao gotova stvar najavljuje podizanje križa.

- U svakom slučaju i po cijenu života, spriječit ćemo izgradnju križa na Zlatištu. To je očigledna provokacija, to je izazivanje novih sukoba u kojima može biti i ljudskih žrtava. Vojska RS-a držala je Sarajevo u opsadi 1425 dana, ubijeno je više od 11.000 građana, ubijeno je 1600 djece.

Da se razumijemo - mi nemamo ništa protiv križa, ali je križu mjesto pored crkava, pored bogomolja i nigdje više - priopćili su Senida Karović, predsjednica, i Muzafer Teskeredžić, tajnik Unije civilnih žrtva rata Sarajevske županije.

Vlasti, političke stranke i njihovi predsjednici za sada na sve ovo ne reagiraju što, s druge strane, građani Sarajeva doživljavaju kao signal njihovog prešutnog pristanka da se iznad grada postavi križ visok 26 metara.