Zaustaviti praksu upošljavanja rođaka i prijatelja u BiH

... potvrđuje da na nepotizam nije imuna niti jedna politička opcija u zemlji.

Ipak, razmjere nepotističkog ponašanja u državnim institucijama poprimile su takve razmjere da su čak i pojedini zastupnici iz vladajućih struktura zatražili da se takvom ponašanju stane u kraj. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se vladajuće stranke odnositi prema inicijativi za određivanje metoda i načina zaustavljanja i utvrđivanja količine nepotizma u institucijama države BiH. Zastupnik Mehmed Bradarić službeno je pokrenuo ovu inicijativu i očekuje potporu za nju.

-Institucije države, uključujući i parlamente, vrve od nepotizma, dakle od rođačkih, prijateljskih metoda zapošljavanja u njima. Praksa pokazuje da to nisu najpametniji i najvredniji zaposlenici, a dobra su podloga za mehanizme zaustavljanja ili usporavanja određenih, za društvo korisnih aktivnosti.

Predlažem da Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdi metode i načine zaustavljanja i utvrđivanja količine nepotizma, te da nakon toga svi zajedno odredimo jasne principe, barem djelomične eliminacije, ističe Bradarić.

On dolazi iz SDP-a, stranke koja se našla na udaru medija upravo zbog nepotističkog ponašanja nakon preuzimanja vlasti u Federaciji BiH. Iako je glavnina kritika bila usmjerena na SDP-ove koalicijske partnere iz HSP-a i Boljitka, činjenice govore da su na vrlo atraktivne pozicije koje se financiraju iz sredstava poreznih obveznika ove zemlje imenovani i bliski srodnici utjecajnih kadrova SDP-a.

Na malverzacije pri zapošljavanju u državnim institucijama upozoravali su ranije i drugi zastupnici, kojima se redovito obraćaju građani s vlastitim iskustvima. S druge strane, kandidati koji se prijavljuju na natječaje za radna mjesta u državnim institucijama tvrde kako unaprijed dobivaju informaciju tko će dobiti posao.

Mnoga istraživanja koja su provedena u BiH pokazala su kako je upravo u državnim institucijama i tijelima uprave na djelu korupcija pri zapošljavanju. Naime, za dobar posao treba i određena svota novca. Tako je i u drugim oblastima u BiH. Kada se korupciji doda i nepotizam, BiH je u problemima.

Izvor: Vecernji.ba