Zaustavili ulaganje španjolske tvrtke od 8 milijuna eura

Piše: Zoran Krešić / VL

Naime, još prošle godine svjetski gigant Iberdrola Renovables, koji ima vjetroparkove u 23 zemlje svijeta i zbog koje je Španjolska na četvrtom mjestu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u svijetu, izrazio je zanimanje za investiranje u vjetropark na području jugozapadne Bosne i Hercegovine.

Kupreška elektrana

Točnije, probna investicija je bila planirana na području Kupresa u visini od osam milijuna eura. Španjolska je tvrtka izrazila zanimanje u investiranje u vjetropark nakon što su dovršena istraživanja koja su i provođena na inicijativu Hrvatske zajednice Herceg Bosne uz potporu španjolske vlade. Nepremostivu zapreku Iberdrola Renovables, čije je sjedište u Valenciji, imala je kod Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva. Doznajemo da se njihovi planovi nisu uklapali u projekte sarajevskog Energoinvesta koji zajedno s drugim stranim partnerima ima ozbiljne ambicije ući u posao izgradnje vjetroelektrana na tome području. Na zahtjeve koje je uputila Iberdrola praktično se uopće nije reagiralo.

Povukli se privremeno

Nakon toga su se Španjolci odlučili povući iz probnoga projekta te stvari ostaviti za bolja vremena. Ovo samo potvrđuje kako funkcioniraju vlasti u Bosni i Hercegovini pa se tako ministarstva ponašaju kao privatne tvrtke koje namještaju poslove njima bliskim osobama i tvrtkama. S druge pak strane, o BiH se u svijetu samo potvrđuje slika teško korumpirane zemlje koja i najvrjednije potencijale praktično odmiče od stranih investicija, ili pak usmjerava opet samo tvrtkama koje su iz pojedinačnog razloga podobne za dobivanje poslova.