Zatamnjenje TV kanala: Korisnici trebaju imati pristup TV kanalima koje plaćaju

kanali, tv signal
...zatamnjuju iako RTRS ne prenosi većinu utakmica izazivaju velike frustracije kod gledatelja, piše Večernji list BiH.

Iako je svima jasno kako kupnja televizijskih prava podrazumijeva da samo jedna kuća može prenositi određeni događaj, građanima je teško objasniti kako se programe koji prenose utakmice rukometnog Eura zatamnjuje iako RTRS ne prenosi te utakmice. Kao što je bio slučaj u srijedu navečer.

Ono što gledatelje najviše zanima je podatak imaju li mogućnost raskinuti ugovor s distributerom TV programa zbog zatamnjenja određenih programa. I to ne samo kada su u pitanju utakmice Rukometnog prvenstva nego i drugi događaji.

Pitanje prava i ugovora

- Institucija ombudsmana nije imala pritužbi potrošača vezano uz pojavu zatamnjenja TV programa od distributera. No, to ne znači kako potrošači nisu bili suočeni s takvim problemom. Činjenica je da pojedini programi mogu biti zatamnjeni na određenom području radi zaštite autorskih prava, koja se za pojedine sadržaje pribavljaju isključivo za distribuciju na određenom prostoru.

To znači da TV kuća koja je kupila pravo na prijenos određenog sadržaja - utakmice, isključivo za prostor BiH, u to vrijeme svoj program ne smije emitirati na području izvan BiH. Tako taj program ne može biti distribuiran na teritoriju Srbije, primjera radi, jer bi time bio ugrožen onaj koji je u Srbiji kupio pravo na isti program itd. Promatrajući takvu pojavu s gledišta potrošačkih prava i njihove zaštite, potrošači imaju razloga za ljutnju i nezadovoljstvo jer korištenje paketa usluge trebalo bi im jamčiti nesmetan pristup svim kanalima koje mreža nudi. Utoliko više ako je taj kanal dio tog paketa usluga. Kod ovakvog stanja potrošač ne dobiva potpunu uslugu, a o tome nije bio na vrijeme i dovoljno jasno informiran unaprijed - rekla je za Večernji list pomoćnica ombudsmana za zaštitu prava potrošača Ljubica Čolović.

Tko će snositi posljedice

Ipak, unatoč stavu kako korisnik treba imati nesmetan pristup kanalima koje plaća, ombudsmani nisu sigurni hoće li korisnik snositi posljedice ako se odluči na prekid ugovora s distributerom TV programa zbog zatamnjenja određenih kanala. - Potrošač ima pravo na raskid ugovora u svakom trenutku, a pitanje je kakve bi posljedice imao prilikom tog raskida, odnosno bi li bio u obvezi platiti pretplatu do kraja ugovornog razdoblja i ostalo - zaključila je Čolović. Sigurno je kako će se o toj temi još dugo voditi polemika, ali je još sigurnije kako će sve veći broj korisnika tražiti raskid ugovora zbog zatamnjenja TV kanala.