Zastupnički dom Parlamenta FBiH razriješio Zvizdića i Primorca

Sjednici su prisustvovali zastupnici SDP-a, SBB-a BiH, HDZ-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, HKDU-a,  nekoliko nezavisnih zastupnika, odnosno ukupno 58 zastupnika. Prisutni su bili i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, predstavnici Federalne vlade, Sindikata BiH i međunarodne zajednice, prenosi FENA.

Tijekom usvajanja dnevnog reda, prihvaćen je prijedlog predsjednika Kluba zastupnika SDPBiH Jasenka Selimovića da se sve točke koje su bile planirane za današnju sjednicu odgode za 17. sjednicu Zastupničkog doma jer, kako je pojasnio, na dnevnom redu je bilo i točaka koje su predložili ministri koji opstruiraju rad Federalnog parlamenta. Zastupnici su razrješili dosadašnjeg predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denisa Zvizdića i Stanka Primorca te su na prijedlog klubova zastupnika koji čine novu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izabrani novi predsjedavajući i dopredsjedavjući ovog doma. Jednoglasno, za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH izabran je Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost (SBB BiH),  dok je za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda izabran Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Zastupnici koji čine novu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH danas su na sjednici ovoga doma u Sarajevu zastražili od predsjednika i dopredsjednika FBiH Živka Budimira i Mirsada Kebe da podnesu ostavke i podrže demokratsku većinu. Također, upućen je zahtjev premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću da predloži smjenu ministara u Federalnoj vladi koji opstruiraju njen rad, kao i da Vlada Parlamentu FBiH hitno dostavi prijedloge za imenovanja iz nadležnosti Parlamenta, s obzirom na složenu i aktuelnu političku situaciju. Od Vlade je zatraženo i da u skladu sa svojim ovlastima pojača nadzor u ministarstvima, javnim preduzećima, institucijama, i poduzme određene mjere, jer, kako je ocijenjeno, postoje određene devijacije u obnašanju dužnosti u institucijama, ministarstvima i sl. od predstavnika čije su stranke prethodno činile parlamentarnu većinu u FBiH. Zastupnici su danas prihvatili i Odluku o imenovanju članova privremenog Upravnog odbora RTV FBiH na mjesta članova kojima je istekao mandat. Iz reda bošnjačkog naroda u privremenom UO je Zehrudin Isaković, iz hrvatskog naroda Nino Ćorić, a iz reda srpskog Vanja Kenjić.

Također, zastupnik SBB-a Nasir Beganović danas je inicirao da se primopredaja dužnosti predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obavi najkasnije do 29. lipnja do 12 sati.

Novi predsjedavajući Zastupničkog doma Fehim Škaljić na kraju zasjedanja je istaknuo da se raniji termini zakazanih sjednica, izvanredne za 2. srpnja te redovne za 3.i 4. srpnja, odgađaju.