Zastupnički dom odbio trošarine na gorivo

Gorivo, nafta, Gorivo, nafta, Vlada Federacije, Gorivo, poskupljenje, Gorivo, Split, krađa, Gorivo, poskupljenje, država za čovjeka, Gorivo, benzin, nafta, Gorivo, benzin, dizel, prosvjed, sindikat, petrol, petrol, benzinska pumpa petrol livno, nafta, eksploatacija nafte , naftni terminal, ekonomična nafta, Gorivo, cijena, nafta, nafta, benzin, cijena, pad cijena, nafta, benzin, pojeftinjenje, nafta, cijena, pad cijena, BIH, dizel, dizeli 220 BlueTec, Turbodizelaš, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, pojeftinjenje, Gorivo, dizel, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, BIH, Gorivo, cijena, Ljubuški, Gorivo, cijene, Gorivo, Hercegovina, cijena, poskupljenje, alkohol, Gorivo, BIH, nafta, cijena, nafta, FBIH, Gorivo, poskupljenje, trošarine, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, nafta, poskupljenje, akcize, nafta, dizel, dizel pogon, troškovi, Gorivo, Gorivo, Mostar, Gorivo, poskupljenje, cijena nafte , cijene nafte , nafta

Time su zastupnici prihvatili negativno izvješće Povjerenstva za financije i proračun Parlamenta BiH, čime je zakon odbijen. Za negativan izvješće je bilo 22 zastupnika, protiv je bilo 14, a jedan zastupnik je bio suzdržanih čim je ovaj zakon u potpunosti odbijen.

Osim toga odbijeni su i Prijedlog zakona o izmjeni zakona o sustavu neizravnog indirektnog oporezivanja u BiH, te Zakon o izmjenama i dopuni zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Ovim se trebalo osigurati dodatnih 10 pfeninga za izgradnju autocesta i pet pfeninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih poduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Inače, ovaj je zakon podijelio zastupnike, a podjela je nastala i u SDA. Naime, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) je tijekom rasprave kazao da su trošarine potrebne BiH za izgradnju autoputova, jer ''nema izgradnje autoputova ukoliko mi ne usvojimo ova zakonska rješenja''.

No, zastupnik Salko Sokolović (SDA) smatra da predloženi zakon brine o interesima međunarodnih financijskih institucija, a ne građana i naroda ove države.

''To je ono što je mene, kao narodnog poslanika, opredijelilo da ne glasam za ovakvo zakonsko rješenje'', kazao je Sokolović.

Zastupnik Amir Fazlić (SDA) je pozvao kolege da ne podrže negativno mišljenje Komisije i da ostave ''zakon u životu''.

''Da dobijemo prave analize u smislu je li veća šteta ovo usvojiti ili je veća šteta ovo ne usvojiti'', kazao je Fazlić.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) je predložila da Vijeće ministara dostavi verziju zakona koju je usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Zastupnik Damir Bećirović (DF) je pozvao kolege da podrže negativno mišljenje Komisije za financije i proračun i da ne podrže predloženi zakon. Smatra da je ovo zakon ''koji će dodatno uništiti gospodarske subjekte i osiromašiti građane BiH''.

''Tek kada dođe do istinskog i sustavnog obračuna s korupcijom i kriminalom u institucijama BiH ovakvi zakoni se mogu usvojiti'', kazao je Bećirović.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) smatra da bi bilo dobro da imaju transparentnu informaciju, a i raspravu o tome šta ovo poskupljenje znači za sve ostalo u državi.

''Znate da se sve cijene vežu, između ostalog, za cijenu goriva i vrlo smo svjesni toga da kada rastu cijene goriva, sve poskupljuju. Kada gorivo pojeftinjuje ništa ne pojeftinjuje nego ostaje na onom ranijem nivou. Imamo li ikakav alat, između ostalog, da utičemo na to'', istaknuo je Magazinović.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se zastupnicima nakon obavljene rasprave, kazao da je ovim zakonom i njegova dva popratna zakona definirano da ni pfening ne ide u proračune bilo koje razine vlasti.

Po njegovim riječima, trošarine koje se ubiru za autoceste i ceste idu i namjenski su prihod oba entitetska poduzeća i poduzeća Distrikta Brčko za autoceste, a pet pfeninga je predviđeno za ceste.

''Ukoliko se trošarine na gorivo usvoje, bit će ubrano ukupno 819 milijuna i to je povećanje za nekih 300 milijuna u odnosu na postojeće stanje'', kazao je Bevanda.