Zastupnici odbacili prijedlog ograničenja otpremnine na 9.960 KM

vlast, BIH, CIK, Politika, BIH, Politika, budžet, Politika, CIK, parlament, Federacija BIH, stranka za bih, parlament, Politika, Vlada Federacije, rekonstrukcija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Dom naroda, Federacija BIH, sud bih, Dom naroda, izbor poslanika, HDZ BiH, HDZ 1990, Fotelja, nacionalni interes, županije, Republika Srpska, Federacija BIH, Vijeće ministara, Borjana Krišto, Mladen Ivanković Lijanović, Slavo Kukić, parlament BiH, HDZ BiH, parlament, nerad, platformaši, zastupnički dom, rtv bih, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Politika, nepotizam, platformaši, platformaši, smjene, Federacija BIH, BIH, parlament, predsjedništvo bih, Vijeće ministara, savjetnici, FTV, sda, BIH, zakoni, Dom naroda, parlament, FBIH, inspekcija, platformaši, platforma, nacionalne manjine, manipulacije, Bošnjaci, ostali, Dom naroda, radnici, parlament, parlament BiH, porez, porezni dug, Porez na prihod , parlament BiH, parlament
Arnautov prijedlog je predviđao da minimalni iznos otpremnine ostane kao i do sada 4.980 KM, ali da se maksimalan iznos otpremnine ograniči na 9.960 KM.

Zastupnici nisu prihvatili ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH koji je predviđao da Pravobranilteljstvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv BiH, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Zastupnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije sudjelovanje u društvu.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.

Zastupnici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine.

Primili su k znanju Informaciju o izravnim stranim investicijama u BiH u 2015. i Izvještaj o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija na promociji izravnih stranih investicija u BiH u 2015. godini.

Primljen je k znanju i Materijal Direkcije za europske integracije BiH: Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu; Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. te Izvještaj o napretku u provođenju Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende za razonu Vijeća ministara BiH. Zatupnici su podržali i zaključke koje je u vezi sa ovim materijalima predložila Zajedničko povjerenstvo za europske integracje.

Zastupnički dom je primio k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30.6.2016., prema kojoj je ukupna javna zaduženost BiH 30. lipnja ove godine iznosila oko 11,9 milijardi KM i smanjena je za 19,55 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Davanjem suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, okončana je sjednica Zastupničko doma državnog parlamenta.

FENA