Zašto Željko Komšić nije moj predsjednik?

Dragan Čović
...Predsjedništvu Bosne i Hercegovine iz jednostavnog razloga što ga Hrvati na tu dužnost nisu izabrali. On ne može predstavljati niti jednog Hrvata ni u kojoj prilici.

Budući da je izabran bošnjačkim glasovima, Komšić je zapravo drugi bošnjački član Predsjedništva i kao takvog ga trebamo i doživljavati. Činjenica da je iskorištena rupa u Izbornom zakonu BiH i da je po treći put hrvatskom narodu ukradena pozicija u kolektivnom šefu države, mora uvjetovati i odnos Hrvata prema osobi koja im je poziciju ukrala, piše Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Iz izborne jedinice Federacija BiH birana su dva člana Predsjedništva - jedan bošnjački i jedan hrvatski. No, kako je Izborni zakon BiH manjkav, kako nisu provedene presude Ustavnoga suda BiH koje bi ga korigirale, dogodila se zapravo izborna prijevara epskih razmjera (i to po treći put!) i Bošnjaci su Hrvatima doslovno ukrali poziciju u Predsjedništvu BiH.

Dragan Čović nije izgubio utrku za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Ne, on je u toj utrci uvjerljivo pobijedio - dobio je preko 80 posto podrške hrvatskih birača u BiH. No to nije bilo dovoljno, jer su Bošnjaci u stanju, zbog manjkavosti Izbornoga zakona i demografske dominacije, bez problema izabrati dva bošnjačka člana Predsjedništva. A to su i učinili.

Sa Željkom Komšićem, tom beskrupoloznom podvalom od čovjeka, Hrvati ne trebaju imati apsolutno nikakav kontakt, niti ga trebaju i na kakav način percipirati kao osobu ili dužnosnika koji bilo što radi u njihovo ime. To vrijedi unatoč činjenici da neki pojedinačni Hrvati jesu za njega glasovali. No, kako on nije dobio većinsku potporu hrvatskog biračkog tijela, tako ni na kakav način ne može predstavljati Hrvate.

Komšića Hrvati trebaju ignorirati koliko god je to moguće, i to je jedini odnos koji prema toj personi trebaju imati. A kad ga ne ignoriraju, onda trebaju jasno upozoravati da je riječ o drugom bošnjačkom a ne hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Željka Komšića nisu birali nikakvi građani. Njega su izabrali Bošnjaci i to samo zato da bi napokostili svojim susjedima Hrvatima. Ma kako to nekomu zvučalo, to je jedina istina.

No, tu činjenicu treba znati i sukladno njoj se i ponašati.

Zbog toga Željko Komšić nije moj predsjednik niti je ikakav predstavnik Hrvata.

Javno pozivamo i sve što diše hrvatski u BiH da se jasno odredi o fenomenu Komšić i da javno kažu je li ta persona možda njihov predsjednik.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba