Zašto Tužiteljstvo ne procesuira isto pripadnike HVO-a i Armije BiH

Postojavanje postrojba HVO-a.
...branitelja ZHŽ-a Mladena Begića i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

"Na sastanku se raspravljalo samo na temu: "Podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja i jučerašnja spektakularna uhićenja hrvatskih branitelja od strane Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) na području Zapadnohercegovačke i Hercegovačkoneretvanske županije"", navodi se u službenom propćenju.

Sudionici sastanka su najoštrije osudili jučerašnja spektakularna uhićenja 5 hrvatskih branitelja ne ulazeći u njihovu osobnu odgovornost kada su u pitanju kaznena djela ratnog zločina. Smatramo da se radi o nepotrebnom demonstriranju sile i zastrašivanju obitelji uhićenih od strane djelatnika Agencije za istragu i zaštitu (SIPA).
"Postavljamo pitanje šefovima istražnih Agencija, kako i Sudu i Tužiteljstvu BiH, kada misle procesuirati afroazijske ratnike koji su ratovali 90-ih godina na području Bosne i Hercegovine i činili neviđena zlodjela? Iz dosadašnje prakse procesuiranja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina u BiH proizilazi kako je pristup žrtvama od strane Tužiteljstva BiH diskriminirajući i neujednačen što je stvorilo ogromno nepovjerenje žrtava iz reda hrvatskog naroda u rad Tužiteljstva i Suda BiH", ističe se u priopćenju.

Nadalje navode kako se podižu optužnice i sudi zapovjednicima HVO-a po zapovjednoj odgovornosti tako i vojnicima HVO-a da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s planom provedbe sustava zatvaranja i zlostavljanja dok za ista kaznena djela takva ocjena ne postoji od Tužiteljstva BiH kada su u pitanju zapovjednici i vojnici Armije R BiH.

"Vidljivo je, jer bošnjački nacionalisti to ne kriju, kako postoji uporabna vrijednost presuda na Sudu BiH u političkom životu BiH.Donose li se presude kako bi se ostvarila pravda i kaznili ratni zločini, ili kako bi se „zadao udarac" nastojanjima hrvatskog naroda da bude ravnopravan sa Bošnjacima i Srbima u BiH što on danas nije i što se želi spriječiti od bošnjačkih političkih struktura u BiH. Zato će svaka nepravda, sadržana u presudama Suda BiH biti još jedan u nizu udaraca ionako narušenim međunacionalnim odnosima u BiH. Potpora Hrvata budućnosti BiH takvim presudama neće porasti, nego će porasti otpor, inat, prkos i ogorčenost, kako prema bh. pravosuđu, tako i prema bošnjačkim nacionalistima koji danas likuju zbog stvorenih mogućnosti da zlouporabom Tužiteljstva i Suda BiH realiziraju svoje nacionalističke ratne ciljeve u BiH. Zbog svega navedenog nameće se potreba organiziranog otpora što ćemo i učiniti i suprotstaviti se zlouporabama Tužiteljstva i Suda BiH", zaključeno je u priopćenju.