Zašto šuti Visoki predstavnik Valentin Inzko?

Najnovija politička kriza zbiva se oko Desnice Radivojevića uz pomoć koga je SDP BiH dobio prevagu u odnosu na dojučerašnje koalicione partnere. Danas nikome nije jasno da li je Radivojević podnio ostavku ili ga je predsjednik Federacije na svoju ruku smijenio?

Iz oba tabora dolaze oštre riječi o potpokovanju države, kršenju Ustava, pa sve do uništavanja države. Kako sada stvari stoje afera oko Radivojevića još će neko vrijeme tresti F BiH, a glavni krivac za ovakvo stanje Visoki predstavnik Valentin Inzko šuti. Nigdje u medijima niti rečenice iz usta čovjeka koji je mimo svih zakona blagoslovio i nametbuo neustvanu Vladu FBiH.

Znači li to da on i njegovi naredbodavci odobravaju politički kaos koji je zahvatio BiH, ili je jednostavno negdje na odmoru? Možda čovjek odmara od silnih odluka koje je donio gazeći pri tome sve pravne norme i pravila ponašanja. Upravo zahvaljujući njemu i njegovim prethodnicima BiH je tamo gdje je sada, u političkim problemima većim nego ikada.

Može Inzko danas šutjeti o svemu, ali je njegova uloga u ovoj krizi ogromna, i on je jedan od najvećih krivaca za trenutno stanje u BiH. Možda je vrijeme da se vrati sa odmora koji mu plaćamo mi građani BiH, i konačno razriješi krizu vlasti koja danima trese Federaciju BiH.

hercegovina.info