Zašto Hrvatima udruženi zločinački pothvat!?

HNS, zločinački poduhvat, Hrvati, HNS, HNS BiH, govor mržnje

Hrvatski narodni sabor (HNS) u suradnji sa Glavnim vijećem Hrvatskog narodnog sabora, Zakladom i Uredom za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije,Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH, te Odjelom za branitelje Domovinskog rata HVO HNS-a, održao je Okrugli stol na temu: ‘Udruženi zločinački pothvat, zapovjedna odgovornost u procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i selektivna primjena zakona'.

Izlagači su bili predsjednik Glavnog vijeća HNS-a dr. Božo Ljubić, odvjetnica Nika Pinter, dr.sc Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest i Željko Raguž, ravnatelj hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Osim uvodnih kadrova i izjava sudionika, predstavnicima medija nije bilo dopušteno praćenje izlaganja i rasprave na okruglom stolu.

Na okruglom stolu ponovljena su dosadašnja stajališta u svezi teze ‘udruženi zločinački pothvat', a unatoč znatnoj posjećenosti od strane predstavnika iz političkog života kao i braniteljske populacije, na neka od ključnih pitanja izostao je odgovor.
"S političkog i pravnog stajališta ovdje smo kako bi dali odgovore zašto je nekom u BiH cilj kriminalizacija HVO-a, hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, hrvatskog političkog projekta u BiH, jer smatram da to nikome u BiH ne koristi već ide na štetu međusobnog pomirenja i dogovaranja u BiH. Jedino što se nameće da cilj može biti utjecaj na moderiranje budućnosti BiH", kazao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, dr. Božo Ljubić u izjavi za novinare prije početka okruglog stola.

Raguž: Sve je propaganda

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH kazao je da u javnosti u BiH, na temelju propagande koja se nastavila nakon Daytonskog sporazuma, postoji neslaganje oko karaktera u BiH i posljedicama rata.
"Uvidom o procesuiranju ratnih zločina od 2004. do 2015. godine, vidljivo je kako postoje zlouporabe od pravosudnih institucija BiH u pristupu ratnih zločina u BiH. Naime, primjetno je da se ne procesuiraju pričinjeni ratni zločini nad hrvatskim civilima u BiH i primjetno je da se zloupotrebljava Domovinski rat u BiH za donošenje budućih rješenja za budućnost u BiH", smatra Raguž.

Komentirajući tezu o ‘udruženom zločinačkom pothvatu', a na osnovu koje je i nepravomoćno osuđena hrvatska šestorka u Haagu, Raguž je naglasio: "Jednostavno, ta teza je ilustracija ovih zlouporaba o kojima govorim. Dakle, UZP ne postoji kada su u pitanju zločini koji su počinili druge strane, posebice bošnjačka strana u BiH i jednostavno se ta doktrina koristi kada su u pitanju pripadnici VRS i HVO. Očekujem da će ova teza pasti u slučaju optužene šestorke u Haagu jer za nju ne postoje temelji".

Šoljić na slobodi, Prlić u zatvoru

Vladimir Šoljić, predsjednik udruženja Glavnog vijeća Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna (HZHB) i nekadašnji ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne bio je određeniji. "Ja sam za tezu o udruženom zločinačkom pothvatu čuo tek nakon rata i meni je ista apsolutno apsurdna jer znam da su sve sjednice HVO-a bile javne, postoje zapisnici, snimci, objave u službenim listovima. Zanima me na osnovu kojeg dokumenta je došlo do kvalifikacije ‘udruženi zločinački pothvat", kazao je on.
Povlačeći paralelu između svoje uloge u Domovinskom ratu u BiH i aktualnog stanja po pitanju optužnica, on je istaknuo:"Meni je nepoznato je li mene Jadranko Prlić (posljednji predsjednik Vlade Herceg-Bosne, op.au.) uopće upoznao i zaobišao? Je li on imao namjeru da mene oslobodi zatvora? Smiješno mi je i to da mi pomažemo buduće protivnike".
Podsjetio je kako je HVO pomagao bošnjačkim izbjeglicama hranom, prijevozom, naoružanjem kao i zajedničkim projektima gradnje cesta.
"A, sada sam ja odjednom dio zločinačkog pothvata, kako sada stvari stoje. Meni se s te strane stvari čine potpuno apsurdnima, kako to da se Herceg-Bosna sotonizira, a ima manje zločina u odnosu na druge strane", istaknuo je.
On je potvrdio selektivan pristup po pitanju procesuiranja ratnih zločina i to na štetu Hrvata u BiH.
"Zar ima ‘savršenijeg' zločina od Grabovice? Znači, u dubini prostora, bez fronta, pobiti od ljudi do kokošiju. Nikom ništa, blokirano medijski..pojela maca", zaključio je on.
Hrvatska jedina zločinačka država
Ističući kako je teza o ‘udruženom zločinačkom pothvatu' naštetila i BiH, a ponajviše Hrvatima u BiH, Šoljić je naglasio da će susjedna Hrvatska, ukoliko prihvati tu kvalifikaciju imati goleme posljedice.
"Kako sada stvari stoje, Hrvatska je jedina zločinačka država na ovom prostoru. Po tome je ona napala Srbiju, napala je BiH. Tako sada presude nepravomoćne kažu - dok je bilo sasvim drukčije: s prostora BiH napadana je Hrvatska, Srbija je napala Hrvatsku. Mnoge stvari su izvrnute, a ako Hrvatska to prihvati kao elementarnu, gotovu stvar, ona će imati goleme posljedice", zaključio je on.

Ljubić se ponovno prevario
Na pitanje da podrobnije pojasni svoje teze kazao je:"Izlagači će biti kompetentni, a koliko sam upoznat, vi ćete moći pratiti cjelokupni okrugli stol pa ćete moći vidjeti o čemu se radi. Moje je mišljenje je, a s čim će se složiti i ostali da mediji mogu biti nazočni čitavom okruglom stolu". No, to se nije dogodilo.

Dnevni list