Zaraza u BiH: Otkrivena bruceloza

ovce, čuvanje, Hercegovina, poticaji, prijave, Federacija Bosne i Hercegovine, čobanica, ovce, novinarka, stoka, bolest, Hercegovina, bruceloza, Dženan Rizvo, Veterinarska služba u BiH, Zaraza brucelozom, kradljivci, karlovačka županija, karlovac, čoban, čobanica, život
Veterinarska služba u Bosni i Hercegovini potvrdila je pojavu bruceloze kod goveda i ovaca na jednoj farmi u okolici Sarajeva, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Dženan Rizvo iz veterinarske službe Sarajevske županije kazao je »Dnevnom avazu« kako je zaraza za sada opažena kod 16 goveda i 60 ovaca, a posebnu zabrinutost izaziva činjenica da je prije toga mlijeko oboljelih krava plasirano na tržište.

»Mnogo grla je zaraženo. Odmah smo uputili dopis inspekciji da nam izda nalog za daljnje djelovanje koje podrazumijeva i uništenje zaraženih grla«, izjavio je Rizvo.

Zaraza brucelozom otkrivena je slučajno jer je provjeru zdravstvenog stanja životinja zatražio sam vlasnik farme.

Veterinarska služba ove godine nije provela redovitu provjeru zdravstvenog stanja životinja jer je njen rad blokiran zbog stalnih štrajkova i sukoba oko imenovanja ravnatelja.

Bruceloza je tzv. zoonozna bolest koja se može prenijeti i na ljude, najčešće konzumiranjem zaraženih mliječnih proizvoda poput sira.

Kod ljudi se anifestira bolovima, općom malaksalošću i povišenom tjelesnom temperaturom koja doseže do 41 stupanj.

Bolest nije smrtonosna osim u slučajevima izrazito teških komplikacija, no liječenje je dugotrajno i komplicirano.