Zaradom od turizma BiH za pet godina može u BDP-u sudjelovati s 15 posto

Zračna luka Mostar

... vlasti, u idućem razdoblju pojačati zajedničke aktivnosti na jačanju turističke djelatnosti i privlačenju što većeg broja stranih turista, piše Večernji list BiH.

Očekivano povećanje

Podaci koje je ovih dana iznijela Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pokazuju kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja, bh. turizam još nije razvio svoje prave potencijale.

Spominje se i analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam u kojoj se predviđa da bi zaradom od međunarodnih posjetitelja i turističkih proizvoda BiH mogla generirati 15% bh. izvoza do 2019. godine.

Ukupan doprinos turizma BDP-u je tek niskih sedam posto, a prema svjetskim procjenama, mogao bi do 2012. narasti za 6,2 posto. Porazni su također podaci iz izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma 2017. u kojem je BiH rangirana na 113. mjesto među 136 zemalja svijeta i najlošije je pozicionirana zemlja na prostoru Balkana.

Unatoč hvalospjevima koje su o turističkim potencijalima i prirodnim ljepotama proteklih nekoliko mjeseci objavili ugledni svjetski mediji, poput CCN-a, The Newyork Timesa, The Guardiana, te specijalizirani časopisi za turizam, u 2016. turisti su ostvarili tek 1,148.530 posjeta. Kad se to usporedi s 2015. godinom, više je za 11,6%, a povećao se i broj noćenja domaćih turista te je veći za 2,5%, dok je broj noćenja stranih turista veći za 15,1% u odnosu na 2015. godinu.

U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 30,9% i 69,1% stranih turista.

- Turizam u Bosni i Hercegovini pokazuje trend rasta i ima potencijal uvećati svoj razvojni čimbenik. Ulaganje u turizam podrazumijeva različite forme turizma. Kulturni turizam temeljen na povijesti, materijalnom nasljeđu (zanatima, tradiciji) i na enogastronomskim produktima.

Kada je kulturni turizam u pitanju, trebamo razmotriti nekoliko uloga: obrazovnu, kulturnu i rekreacijsku ulogu kulturnog turizma. Avanturistički turizam, ekoturizam, zanimanje za folklor, zanate, toplički turizam i mnoge druge kategorije samo su neke od vrsta kulturnog turizma koje se mogu razviti u BiH.

Prednosti BiH

Materijalno-kulturno nasljeđe može biti dobar početni temelj i instrument lokalnog razvoja u BiH zbog obilja nasljeđa i zbog kompatibilnosti s razvojem kulturnog turizma. Baziranje na mala i srednja poduzeća, koja promoviraju materijalno-kulturno nasljeđe, dopušta razvoj na osnovi lokalnih specifičnosti i karakteristika regije. I

z Vanjskotrgovinske komore BiH predlažu izmjene jedinstvene stope PDV-a. Traže uvođenje niže stope PDV-a na turističke usluge u skladu s praksom zemalja okruženja, što bi trebalo predložiti Vijeće ministara BiH. Također se zalažu za drukčije oporezivanje izvoza turističkih usluga jer postojeći diskriminira ovaj sektor i čini ove usluge skupljim i nekonkurentnijima. Traže izjednačavanje tretmana izvoza turističkih usluga s izvozom robe, odnosno oporezivanje nultom stopom PDV-a.