Započeli IV. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

franjevci, otvoreno pismo, masovna grobnica, franjevci, pobijeni
...u spomen na 66 franejvaca koje su komunisti ubili tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata. U 18.00 uslijedila je sveta misa zadušnica, koju je, uz sumisništvo fra Miljenka Stojića, vicepostulatora i nekoliko subraće iz širokobriješkoga samostana, predvodio fra Marko Ešegović, odgojitelj novaka Bosne Srebrene i glavni urednik revije Svjetlo riječi.

Fra Marko je u propovijedi istaknuo: »Ovog prvog dana trodnevnice želim govoriti o svetosti moje pokojne subraće, "širokobriških mučenika" kako ih narod zove, onako kako je ja vidim u njihovim posljednjim životnim trenutcima. O čemu su tada razmišljali? Pitam se, zašto se nisu - kad su već vidjeli što će se dogoditi sa Širokim Brijegom - poslužili Isusovim riječima "i stresli prašinu s nogu" ostavivši i samostan i svoje vjernike i tako spasili vlastitu kožu?! I onda mi padnu na pamet druge riječi "Quo vadis, Domine" (Kamo ideš, Gospodine!) toliko puta zapisane, pa čak i ekranizirane. A radi se, pretpostavljam da vam je svima poznato, o susretu Isusa i sv. Petra na izlazu iz Rima. U jeku žestokih progona Petar bježi iz Rima (stresa prašinu s nogu!), ali ga Isusov odgovor ("Idem u Rim da ponovno budem razapet na križ") uozbiljuje i vraća na pravi put, tj. ponovno u Rim.« Propovijed je završio navodeći francuskog dominikanca, pisca i propovjednika Henria Lacordairea(1802. - 1861.): »Bog je naša budućnost ili je nemamo nikakvu; ili ćemo biti dionici njegova života ili ćemo biti žrtve smrti.«

Pjevanje na misnom slavlju animirao je Mali župni zbor pod vodstvom s. Jasminke Pandžić. Misna su, pak, čitanja i molitvu vjernika predvodili ministranti.

Na kraju sv. mise vicepostulator fra Miljenko Stojić uručio je nagrade i prigodne plakete nagrađenima na III. nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast djeca. Ines Lasić, iz Druge osnovne škole Široki Brijeg, dobila je prvu nagradu za literarni rad Šezdeset i šesta svijeća. Drugu nagradu, za likovni rad In memoriam - Hercegovački franjevački mučenici, dobila je Ivona Radoš iz OŠ fra Mije Čuića - Područna škola Crvenice. Treća nagrada pripala je Antei Naletilić, iz Prve osnovne škole Široki Brijeg, za literarni rad Pobijeni franjevci u Drugom svjetskom ratu.

Program su izravno prenosili Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com), portali hercegovinalive.com, hrsvijet.net, franjevci-siroki-brijeg.info, pobijeni.info.To će činiti i sljedeća tri dana, kako bi oni koji nisu u mogućnosti doći na Široki Brijeg na ovaj način mogli biti zajedno s nama u molitvi za pobijene franjevce i pobijeni puk, odnosno nazočiti u petak pokopu dvojice identificiranih franjevaca fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara.

Vicepostulatura