Zapaljena kuća hrvatskog povratnika kod Banja Luke

prometna nesreća, Neum, hrasno, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, droga, crna kronika, pc centar, pljačka, Sarajevo, ubojstvo, fotograf, crna kronika, crna kronika, Martin Jozić, crna kronika, pljačka, Mostar, zlatarnica, crna kronika, Slavija, navijači, huligani, Mostar, stup, prometna nesreća, dojava, bomba, Mostar, prometna nesreća, utapanje, pogibija, Mostar, lažna dojava, Srećko Bošnjak, Mostar, Široki Brijeg, krađa, policijska akcija, meteor, uhićenja, prometna nesreća, pogibija, pogibija, Mostar, prometna nesreća, Konjic, prometna nesreća, Ljubuški, droga, policija, Ljubuški, provala, MUP ŽZH, vjetar, kamion, Stolac, prometna nesreća, pogibija, Tomislavgrad, šokantno, pro
Vlasnik izgorjele kuće tih je dana bio u Okučanima gdje povremeno živi, a kad je 21. siječnja došao u rodno selo zatekao je zgarište svoje kuće koju je sam mukotrpno obnavljao u poratnim godinama.

.Odmah je o tome u Banjoj Luci obavijestio policiju i Biskupski ordinarijat. Pa Agatićevom iskazu policija je taj isti dan došla na lice mjesta, napravila očevid te je istraga u tijeku. Kako dalje navodi Agatić, dužnosnici policije su mu rekli da je kuća zapaljena u razdoblju između 14. i 17. siječnja, te da u kuću nije provaljeno nego je zapaljena izvana.

U srijedu 22. siječnja zgarište Agatićeve kuće u Kozari posjetili su predstavnici Banjolučke biskupije - domaći župnik u Ivanjskoj fra Marko Kovačić, predstavnik „Iustitiae et pax" Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vlč. Davor Klečina iz Banje Luke zajedno sa đakonom vlč. Borisom Ljevakom, te dvojica vjernika iz susjedne župe Šimići. I oni su se uvjerili da je kuća s pratećim objektima u potpunosti izgorjela, te da je požar najvjerojatnije podmetnut s velikom količinom benzina. Također su primijetili da je s obližnjeg križa „krajputaša" skinut i otuđen korpus Isusa Krista.

Iako je selo Kozara danas uglavnom pusto i nenaseljeno, izrazili su čuđenje da požar nitko nije prijavio policiji taj isti dan, budući da je Agatićeva kuća vidljiva iz susjednih sela.

Po nalogu odsutnoga banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, predstavnici Banjolučke biskupije su nakon toga o svemu izvijestili ministra za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS Davora Čordaša i Generalni konzulat RH u Banjoj Luci kako bi i oni utjecali da policija što prije dostavi rezultate istrage.

U četvrtak, 23. siječnja u 12 sati zgarište Agatićeve kuće u Kozari posjetit će službeni predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS, Grada Banja Luka, Banjolučke biskupije i Generalnog konzulata RH u Banjoj Luci, te će dati izjavu za medije.

Prije točno dvije godine Mirko Agatić bio je u središtu zanimanja domaćih bh medija, zbog navodnog zanimanja „vehabija" za kupnjom praznih i devastiranih hrvatskih kuća u selu Kozara koje se nalazi nedaleko od Bakinaca, gdje predsjednik RS Milorad Dodik ima privatni ranč.

U selu Kozara živjeli su isključivo Hrvati, koji su 1995. bili primorani napustiti svoja ognjišta, a njihove kuće su opljačkane i devastirane. Povratak je praktično sve do nedavno bio nemoguć zbog brojnih opstrukcija od strane lokalne vlasti pa su tek rijetki povratnici Hrvati, kao npr. Mirko Agatić, samoinicijativno obnovili svoje kuće. Tek nedavno su državno i entitetsko ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe izdvojili financijska sredstva za obnovu još nekoliko porušenih kuća, a ovih dana napokon u selo stiže i energetska mreža, nakon brojnih višegodišnjih apela povratnika i biskupa Komarice da se u Kozaru dovede struja.

KTA