'Žandarmerija koja je tek preustroj aktualnih policijskih snaga u Republici Srpskoj je samo pokušaj provokacije'

žandermerija, Dražana Melo

Postrojavanje Žandarmerije u Republici Srpskoj je još jedna provokacija Milorada Dodika i to isključivo u dnevno-političke svrhe, stav je ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Aljoše Čampare.

I drugi federalni zastupnici nisu burno reagirali na današnja događanja u Banjaluci.

Kažu, ranije su poručili da u slučaju bilo kakve sigurnosne prijetnje FBiH ima kapacitet da odgovori. Iz Veleposlanstva SAD su naveli kako će pomno pratiti rad Žandarmerije, ali i svih drugih novih policijskih struktura.

Žandarmerija je izlazna strategija, nakon što je Republika Srpska pod pritiskom međunarodne zajednice morala odustati od rezervnog sastava policije, navodi izaslanik SDA u Narodnoj skupštini, Edin Ramić.

"Smatram da Federacije treba odgovoriti na sličan način. Dakle kad god Republika Srpska pripremi ili obuči jednog policajca, Federacija treba opremiti i obučiti najmanje dvojicu jedino tada će entitet Republika Srpska stati s provokacijama", smatra Ramić, prenosi N1.

No, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara smatra da nema mjesta panici. Plan uspostavljanja rezervnog sastava policije koji je predstavljao sigurnosnu prijetnju je propao. Žandarmerija koja je tek preustroj aktualnih policijskih snaga u Republici Srpskoj je samo pokušaj provokacije.

"I pokušaj da to na neki način predstave svom biračkom tijelu, evo nemamo rezervni sastav ali imamo Žandarmeriju. Mislim da to u okviru samog Ministarstva unutarnjih poslova RS suštinski ne znači ništa osim što može značiti opet podgrijavanje atmosfere", zaključuje Čampara.

Parlament Federacije već ranije je raspravljao o odgovoru na formiranje rezervnog sastava policije i tada je zaključeno kako u okviru postojećih kapaciteta, ali i popunjavanjem istih, bez potrebe da se mijenja Zakon - Federacija može odgovoriti eventualnom disbalansu kada je riječ o broju policijskih službenika i naoružavanju.

"Mi smo institucionalno odgovorili na to pitanje i kroz donesene zaključke jasno rekli svoj stav u smislu smirivanja građanstva i davanja do znanja da Federacija ima odgovor na sve ono što bi eventualno bilo neko ugrožavanje sigurnosti", ističe Alma Kratina, zastupnica DF-a .

Vlasti u Republici Srpskoj imaju uporno potrebu da zveckaju oružjem i djeluju jednostrano, kaže zastupnik Damir Mašić. Što svakako nije dobro. No, postoje oni kojima je posao da se balans ne naruši.

"Mi imamo tumača Dayonskog mirovnog sporazuma i ljude zadužene za njegovu implementaciju u Uredu visokog predstavnika koji bi trebali da se bave tim stvarima, a nevezano za to Federacija ima i više nego dovoljno prostora da za početak popuni već sistematizirane i nedostajući broj pripadnika FUP-a pa i kroz specijalne postrojbe", kaže Mašić.

Postrojavanje Žandarmerije u entitetu za predstavnike HDZ-a u Parlamentu Federacije nije tema vrijedna komentiranja, poručilo je njih nekoliko.