Žalosno i tužno: Za ubojstvo i mučenje hrvatskih civila pet godina zatvora

ratni zločin, Bugojno, bivši svećenik, ubojstvo, na zagrebačkoj Trešnjevci, žena, silovanje, silovanja, Nizozemska, nizozemska policija, teroristi, teroristički napad, teroristi
Šegu, bivšeg pripadnika Vojne policije 307. brigade Armije BiH (ABiH), Sud BiH proglasio je krivim zbog učešća u ubojstvima, mučenjima i prisiljavanju na rad Hrvata u srpnju 1993. koji su bili zatvoreni na više lokacija u Bugojnu.

- Sud je, pored priznanja o krivici, cijenio i prihvatio sve dokaze Tužiteljstva BiH, a koje odbrana nije osporila. Ti dokazi potkrepljuju činjenične navode optužnice, i zato je sporazum prihvaćen, kazao je Ljubomir Kitić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Optužnica protiv Šege potvrđena je u ožujku ove godine, a optuženi je 23. svibnja sklopio sporazum kojim je priznao krivicu za ratni zločin protiv stanovništva.

Šego je priznao krivicu da je skupa s drugim vojnim policajcima ABiH 26. srpnja 1993. u Marksističkom centru u Bugojnu pretukao Vlatka Kapetanovića, kojeg je potom u crnom "mercedesu" odvezao u naselje Guvno, gdje ga je ubio.

Prema navodima sporazuma Šego je krajem srpnja 1993. iz Marksističkog centra izveo grupu zarobljenika Hrvata koje je odveo na prinudni rad u naselje Vrbanja, gdje su bili primorani da sakupljaju i ukopavaju leševe pripadnika ABiH.

Šego se sporazumom obavezao da će “pomagati Tužiteljstvu BiH i svjedočiti u svim budućim predmetima koji se tiču dešavanja u Bugojnu”.

Sudsko vijeće je Šegu oslobodilo obaveze plaćanja troškova postupka, a oštećeni s imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

- Vijeće je s posebnom pažnjom cijenilo interese oštećenih, i u tom smislu smo provjerili da li je Tužiteljstvo BiH upoznalo žrtve o sporazumu i da li su oni saglasni s potpisivanjem. Nakon što je utvrđeno da je to učinjeno i da je njihova želja da budu upućeni na parnicu s imovinskim zahtjevima, Sud je prihvatio sporazum, kazao je Kitić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća se u obrazloženju presude posebno osvrnuo na olakšavajuće okolnosti zbog kojih je Sud prihvatio “maksimalno ublažavanje kazne”.

- Činjenica da je optuženi bezuvjetno priznao zločin, da se obavezao kako će aktivno pomagati Tužiteljstvu BiH, te porodične okolnosti u kojima se nalazi, predstavljaju posebne olakšavajuće uvjete u ovom slučaju. Sam čin sporazuma imao je i poseban odjek među žrtvama, koje su pozdravile ovu odluku, istakao je Kitić.

S obzirom na to da se Šego branio sa slobode, Sud mu je nakon izricanja presude odredio pritvor koji će trajati do upućivanja na izdržavanje kazne, prenosi BIRN.

Fena