Žalosna nam majka: Lijanović s 5 zastupnika u Parlamentu preuzeo Vladu Federacije BiH

...o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade kojima se omogućava potpredsjednicima Vlade da sazivaju sjednice i potpisuju odluke izvršne vlasti FBiH. Ministri iz SDA, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke "Radom za boljitak", zajedno sa Desnicom Radivojevićem, usvojili su prijedlog odluke unatoč upozorenju Ureda za zakonodavstvo kako je riječ o nezakonitoj i protivustavnoj odluci, prenosi Fena pisanje medija.

Nikšić je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao kako je ovo svojevrsni puč u FBiH mišljenja je kako je vrlo jasno da oni koji su to uradili moraju preuzetik odgovornost.

On je naglasio kako je na današnjoj sjednici Vlade FBiH "demonstrirana bahatost u režiji potpredsjednika Vlade Jerka Lijanovića, podržana od ministara iz SDA i HSP-a".

"Oni su prvo preglasavanjem usvojili dopunu dnevnog reda, a onda, na isti način i dopune Poslovnika, čime su prekršili zakon", istaknuo je Nikšić i dodao kako su na ovaj način derogirana ovlaštenja premijera FBiH, zbog čega su upozoreni i od Ureda za zakonodavstvo federalne Vlade.

On je upozorio kako će sve ovo dodatno zakomplicirati situaciju u FBiH.

"Netko će morati reagirati, bilo pravosudni organi ili visoki predstavnik. Mi ćemo preduzeti sve zakonom dozvoljene radnje kako bismo zaštitili instituciju premijera jer ovdje nije riječ o meni, već o svim ostalim premijerima koji će doći", rekao je Nikšić i dodao kako do daljnjeg ne namjerava sazivati sjednicu.

Ministri koji nisu u SDP-u daju druga opravdanja za ovaj čin.

Ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović tvrdi kako se izmjenama Poslovnika spriječavaju opstrukcije u radu Vlade.

"Ja sam predložio izmjene i dopune Poslovnika o radu Vlade FBiH u kojima smo obvezali Vladu da mora zasjedati najmanje jednom tjedno i da to bude četvrtkom kako bi svi ministri mogli planirati svoje obveze. Predložili smo još nekoliko članaka izmjena Poslovnika kako bismo spriječili opstrukciju u radu u narednom periodu", kazao je Lijanović.

Ovu svoju tvrdnju Lijanović pravda sa 162 neispunjene točke dnevnog reda iz prethodnog perioda.

"Imamo jako velike štete. Veliki broj uprava i nadzornih odbora u javnim poduzećima ne postoji i tu nastaje pravni vakuum. Nadamo se kako će ministri iz SDP-a i i premijer vratiti u rad Vlade FBiH. Ako se to ne dogodi, u skladu sa Poslovnikom o radu Vlade FBiH, mi ćemo nastaviti raditi u interesu građana", kazao je Lijanović.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović (SDA) rekao je kako se već neko vrijeme osjećala potreba za izmjenema i dopunama Poslovnika o radu Vlade FBiH i da se zabrani bilo kome vršenje opstrukcije rada Vlade FBiH.

"Podsjetit ću vas na lipanj prošle godine kada skoro mjesec dana nismo imali sjednicu Vlade FBiH zato što premijer istu nije sazvao. Danas smo se dogovorili, ukoliko premijer ne sazove jednom tjedno sjednicu Vlade, da je to obavezan uraditi jedan od dopremijera. Ovim smo preduhitrili premijera da vrši blokadu rada Federalne vlade, naročito poslije izjave Nikšića koji je rekao kako je spreman ključeve Vlade predati visokom predstavniku", kazao je Osmanović.

"Mi želimo raditi sa 130 posto kapaciteta. Ako treba svaki dan ćemo zasjedati, ali ovim intervencijama ne dozvoljavamo nikome, pa ni premijeru da vrši blokadu rada", dodao je Osmanović.

Dnevnik.ba