Zakon koji diskriminira pripadnike HVO-a prošao u Parlamentu FBiH, zastupnici HDZ-a glasovali protiv

Protiv ovoga Zakona glasovali su zastupnici iz Kluba HDZ BIH. Predsjednik Kluba Marinko Čavara u obrazloženju ovakvoga stava je kazao kako je on apsolutno neprihvatljiv.

U ime kluba izražavam nezadovoljstvo jer su nam ovim zakonom ponuđena gotova, nepromjenjiva rješenja na koja ne možemo djelovati. Riječ je o sustavnom Zakonu o kojem trebamo raspravljati u redovitoj proceduri i obuhvatiti svih sedam zakona koji se odnose na branitelje te njime riješiti prijevremeno, a ne povoljno umirovljenje.

Ovakvim načinom pritiska i žurne procedure i ovaj zakon će završiti kao i Zakon o reviziji, koji je protuustavan i stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda. Posljedice će vrlo brzo biti vidljive, nedopustivo je na ovaj način se igrati životima brojnih branitelja. Za nas je obvezujući stav temeljnih udruga proisteklih iz HVO-a koje su protiv ovakvog zakona ", istaknuo je Čavara.

Iako je u obrazloženju predlagača Zakona premijera Nermina Nikšića i ministra Zukana Heleza predstavljen kao Zakon koji „spašava" Federaciju te da će njime biti omogućena financijska stabilnost, on sadržajno i koncepcijski diskriminira pripadnike HVO-a na brojnim osnovama i uvelike ugrožava stabilnost MIO sustava.