Zakašnjelo buđenje pravaša: Prosvjedovali protiv SDP-a kojeg su doveli na vlast

hsp
...u Federaciji BiH dovelo SDP, SDA, Lijanoviće i već spomenuti HSP. Danas taj isti HSP prosvjeduje protiv SDP-a jer je ostao bez svog kolača u podjeli plijena, kad je ovu stranku nakon podjele napustio aktualni predsjednik Federacije Živko Budimir, a koji je na tu poziciju došao iz ove stranke.

Bratske podjele kolača, upravnih i nadzornih odbora, više nema, izbori su za malo više od mjesec dana, pa su smislili strategiju, udri po SDP-u, možda i upali. Teško...

Tako je danas mladež HSP-a došla ispred zgrade nekadašnjeg đačkog konvikta "Kralj Tomislav" u Sarajevu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog odluke Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koja pokušava da od Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" uzurpira ovaj objekat koji je u kolovozu uprava ove medicinske ustanove izdala pod zakup.

Vinko Jakić, član Predsjedništva HSP, koji je na prosvjedima predvodio mladež HSP-a, kazao je da su prosvjedi organizirani u znak podrške HKD "Napredak", jer SDP nasilno želi oteti zgradu koja im pripada.

- Pored odluke koja postoji 2008. godine da se ta zgrada vrati HKD "Napredak " SDP-ova vlast to ne želi uraditi. Novi upravni odbor KCUS-a je rekao da se poništavaju te odluke i tu zgradu je dao na natječaj da se nekome iznajmi kako bi se spriječilo vraćanje te imovine "Napretku". U isto vrijeme SDP uzurpira svu imovinu građana BiH i tu imovinu ovi izdajnici po enormno visokim cijenama izdaju od federalne Vlade do institucija, a "Napredku", koji je poštenim radom njihovih članova ove objekte pravio, uzima objekt i zemljište. "Napredak" u ovome gradu ima veliku imovinu koja im se ne vraća. Sve njihove stanove ova država je uzela, odnosno dozvolila da se uknjiže na vlasnike. Da li je to slučajno teror nad "Napretkom" ili poruka Hrvatima u Sarajevu da treba da se isele - kazao je Jakić.

Podsjetio je i da je slična situacija što se tiče Katoličke crkve u BiH.

- Postoji presuda Ustavnog suda i svih sudova da se vrati zgrada gimnazije u Travniku. Premijer Nermin Nikšić kao odgovorna osoba u izvršavanju presuda Ustavnog suda jednostavno to ignoriše i ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi. Tako to rade crveni kmeri. Dosta je bilo toga, nećemo im više to dozvoliti - istakao je Jakić.

Mladež HSP se nakon polusatnog zadržavanja ispred zgrade ovog nekadašnjeg đačkog konvikta "Kralj Tomislav" s transparentima na kojima je pisalo "Tražimo hitno donošenje zakona o restituciji i denacionalizaciji", "Oteto prokleto", "Stop SDP-ovom nasilju nad pravnom državom", "Oteta imovina izgubljeni izbori", " Nema napretka bez povratka imovine HKD "Napredak"" uputili su se prema Katedrali, odakle su se nakon kratkog zadržavanja razišli. - prenosi Avaz.

Brotnjo.info