Zajedno u molitvi za pravdu šestorici Hrvata iz BiH

... poziva Hrvate diljem iseljeništva i Domovine da se na nedjeljnim svetim misama prisjete naših haških uznika iz Bosne i Hercegovine.

"Obrana Domovine nije i ne može biti ratni zločin. Slijedimo zbog toga svi skupa poziv preuzvišenog biskupa sisačkog Vlade Košića i zamolimo Boga da suci progledaju, prepoznaju istinu i oslobode naše uznike od nepravednih optužbi.

Pozivamo Vas da u Vašoj zajednici izmolite šest Očenaša i da upalite šest svijeća tj. plamenova slobode za našu braću iz Bosne i Hercegovine", stoji u pozivu Hrvatskog svjetskog kongresa.

Hrvatski svjetski kongres ujedno zahvaljuje svima koji su sudjelovali u prethodnim akcijiama sa ciljem potpore hrvatskim uznicima u Den Haagu.

"Bez ikakvog politiziranja ukazali smo na dostojanstvo Domovinskog rata, obrambenog rata protiv agresije na Hrvate, protiv progonstva, okupacije, rušenja, pljačkanja i paljenja hrvatskih domova i ognjišta.

Smatramo da je teza tužiteljstva o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, baš kao i u predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač, u cijelosti neutemeljena.

Podsjetimo, suđenje šestorki iz Bosne i Hercegovine počelo je 2006. godine, presuda je više puta odgađana, vjerojatno zbog nedostatka dokaznog materijala protiv Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Jadranka Prlića,
Bruna Stojića, Berislava Pušića i Milivoja Petkovića, s kojima na optuženičkoj klupi sjedi i cijeli hrvatski narod.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bila je legitimna obrambena zajednica Hrvata u kojoj je spriječen genocid nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Svaki zločin treba osuditi, ali nazivanje obrane 'udruženim zločinačkim poduhvatom' i osuđivanje hrvatskih uznika na toj osnovi, baca negativno svijetlo i na sve ostale hrvatske branitelje kao i na Republiku Hrvatsku kao matičnu državu hrvatskog naroda. Tome se odlučno protivimo.

Kako god presuda na kraju glasila, pokažimo još jednom da dišemo zajedno i da znamo cijeniti svoje vrijednosti. Neka pravda na kraju pobjedi. Neka pravda bude vraćena u ravnotežu i za našu 'šestorku'", stoji na kraju priopćenja Hrvatskog svjetskog kongresa kojeg su uputili Danijel Lučić, Petar Ćosić i Edi Zelić.

HSK