Zahuktava se bitka za kargo centre

Trebinje, zračna luka, avion, avionska nesreća, avioni, boja, avioni, letovi

Poslovni portal ba nedavno najavio oštru konkurenciju u borbi za regionalno središte teretnog (karho) zračnog prijevoza u ovom dijelu Europe između tri projjekta u BiH: Obnove zračne luke Željava kod Bihaća koja je predmetom pregovora najviših vlasti biH i Hrvatske, projekta modernizacije postojeće i izgradnje kargo luke u Tuzli, te projekta izgradnje zračne luke pored Trebinja. Sva tri projekta razvijaju se neovisno, no sve se tri buduće kargo zračne luke bore za preuzimanje najvećeg dijela regionalnog krgo prometa u budućnosti.

Tuzla traži arapski kapital

Vlada Županije tuzlanske, njeno Ministarstvo prometa, trgovine i turizma i Međunarodni aerodrom Tuzla predstavili su projekt izgradnje regionalnog Kargo centra i Airparka.

"Zračnu luku gledamo kao prigodu izgraditi modernu poslovnu zonu, gdje bismo privukli strani kapital, brendirane tvrtke koje bi tu locirale dio svoje proizvodnje, a koja bi kargo prometom bila distribuirana na ostale destinacije. Razgovori koje vodimo pokazuju kako smo na pravom putu" najavio je županijski premijer Kemal Čaušević i rekao kako već postoji zanimanje investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tuzlanska zračna luka prostire se na preko 160 hektara zemljišta, uz mogućnost raspolaganja s dodatnih oko 80 hektara, ima najdužu stazu u BiH koja jedina ima mogućnost produženja za dodatnih 1.000 metara.


Republika Srpska Kargo centar gradi u Hercegovini

Vlada Republike Srpske donijela je u četvrtak odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju Aerodroma Trebinje na Zubcima.

Time je napravljen još jedan korak ka izgradnji zračne luke za koju je 2007. godine tadašnja vlada Milorada Dodika dala suglasnost za studiju izvodljivosti.

Trebinjska je zračna luka međutim predetom medijskih i političkih prepucavanja zbog navodne ugroženosti postojećih zračnih luka u okolici: Mostara u BiH, Tivta u Crnoj Gori i Dubrovnika u Hrvatskoj.