Zagrepčanin obučavao militantnog vehabiju - sarajevskog terorista

Mevlid Jašarević, teroristički napad, vehabije, Sarajevo, Mevlid Jašarević, teroristički napad, oporuka, vehabije, terorizam, teroristički napad, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Sarajevo, amerikanci, BIH, dušmani, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Mevlid Jašarević, suđenje, sud bih, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Mevlid Jašarević, plač, majka, Mevlid Jašarević, terorizam, Mevlid Jašarević, optužnica, sud, terorizam, Mevlid Jašarević, Mevlid Jašarević, sud bih, zatvor, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Vjekoslav Vuković , terorizam
...osanskih sigurnosnih službi od 11. ožujka 2011. godine, koje je objavljeno u petak navečer, o druženjima terorista Mevlida Jašarevića s vehabijama u BiH.

Podsjećamo, Jašarević je pucao na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu, nakon čega su ga policajci ranili u nogu i uhitili ga, a njegov učitelj borilačkih vještina Plojević, jedan od najbližih mu suradnika, još je u Zagrebu.

U tom policijskom izvješću stoji da je prigodom posljednjeg okupljanja vehabija u Gornjoj Maoči, na kojem je bilo njih tridesetak, a koji uglavnom imaju mjesto rođenja u Novom Pazaru, uočeno da su se baš Jašarević i Plojević intenzivno družili. Plojević se, saznajemo, bavi kickboxsingom i član je kluba "Barun Trenk"

Nema informacija

Pokušali smo saznati u hrvatskoj policiji ima li Plojević registrirano prebivalište u Zagrebu i je li pod nadzorom zbog vehabijskog djelovanja, no glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kazao je da ne možemo dobiti informaciju ima li neka osoba prebivalište u RH, kao ni "operativne podatke je li i tko pod posebnim nadzorom". Istodobno, zbog vehabija u Sarajevo stiže FBI. Plojevićev "brat" Jašarević u iskazu istražiteljima Tužiteljstva BiH ustvrdio je da je napao američko veleposlanstvo "jer je SAD najveći neprijatelj islama".

Dvadeset trogodišnji terorist hospitaliziran je zbog ranjavanja u natkoljenicu, ali je, uz medicinski nadzor, pod paskom istražitelja Tužiteljstva BiH. Paralelno, policijski organi BiH istražuju kada je Jašarević ušao u zemlju i tko su mu pomagači u ovom terorističkom činu. Neslužbeno doznajemo da se istražuju i njegovi posljednji kontakti s Plojevićem.

Škola ga nije zanimala

Inače, Jašarević je već duže vrijeme pod strogim nadzorom bosanskohercegovačkih sigurnosnih službi. U izvješću se navodi kako je "vrlo radikalan i vjerojatno nije sav svoj"! Njegovi posjeti BiH od sredine 2010. godine su registrirani i potanko opisani u izvješćima, ali i njegove prijašnje aktivnosti. Tako se navodi i da je 2005. godine počinio razbojstvo u Beču, pri čemu je otuđio 100 tisuća eura, te da je nakon trogodišnje zatvorske kazne iz Austrije deportiran u Srbiju.

Njegova tetka Senada Jašarević, koja živi u Novom Pazaru, novinarima je rekla kako su se trudili odvratiti ga od vehabizma jer su znali kakvo je to zlo, ali nisu uspjeli "jer je on to htio" i samo je govorio "da će širiti islam". Kazala je i kako su mu roditelji razvedeni, što je on teško podnio, da je otišao u Beč na školovanje gdje mu majka živi, no "škola ga nije zanimala" pa je počinio razbojstvo.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon pohvalio je brzu intervenciju i profesionalizam bosanskohercegovačke policije u ovom "incidentu", kazao da taj događaj neće utjecati na američki angažman u BiH, a agenti FBI-a stižu u Sarajevo da "ispitaju štetu na ambasadi".

El-mudžahid

Vehabizam je stigao u Bosnu i Hercegovinu, pa nakon toga i u regiju zapadnog Balkana, zajedno s mudžahedinima u posljednjem ratu. Još kao pripadnici Armije BiH, ali i kroz svoj odred El-mudžahid, širili su vehabizam koji je karakterističan za Saudijsku Arabiju. Nakon rata ostala je skupina mudžahedina, među kojima je bio glavni Sirijac Imad al-Husin, zvan Abu Hamza, koji je sebi zadao novu misiju SEnD širenje vehabizma u BiH. Tako je i ovaj dvadeset trogodišnji terorist upao u njegovu mrežu i postao vijest dana u svijetu, pa ga čeka suđenje i robija za terorizam.

izvor: slobodna dalmacija