Zaduženje od 100,000.000 eura za realizaciju projekta Mostar - jug

auto cesta
...financijskih institucija za financiranje projekata na koridoru Vc, piše Večernji list BiH.

Brojni projekti

Prihvaćanjem odluke po kreditnom sporazumu između Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj i BiH bit će osigurana sredstva od oko 36 milijuna eura za realizaciju projekta Nemila - Donja Gračanica.

Kako se dalje navodi u priopćenju Vlade Federacije BiH, po ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke i BiH, osiguravaju se sredstva od 100,000.000 eura za realizaciju projekta Mostar - jug, a za projekt Zenica - sjever sredstva u 50,000.000 eura.

- Po sporazumu o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj osigurava se 27,150.000 dolara za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica - sjever - komponenta A), a za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica - sjever - komponenta B) 24,300.000 eura. FBiH će sredstva na kreditnoj osnovi prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, koji je krajnji korisnik i dužnik, a na ovaj način je omogućena izgradnja novih 40 kilometara autoceste na koridoru Vc - navodi se u priopćenju Vlade Federacije BiH.

Također na istoj sjednici Vlada FBiH je razmatrala informaciju međuresorne radne skupine, koja je trebala analizirati stanje u vezi s prikupljanjem i raspodjelom sredstava iz izvornih prihoda za financiranje cesta, sagledati mogućnosti i predložiti proceduru za uzimanje kredita od međunarodnih financijskih institucija za financiranje regionalnih i lokalnih cesta te predložiti mjere za poboljšanje postojećeg stanja i pokretanje realizacije projekata. U skladu s tim Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i veza i Federalno ministarstvo financija da nastave aktivnosti s ciljem osiguranja kredita međunarodnih financijskih institucija za financiranje projekta modernizacije regionalnih cesta.

Financijska samostalnost

- Predstavnici FBiH u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje zaduženi su inicirati dodatnu izmjenu Zakona o trošarinama BiH s ciljem stvaranja pretpostavki za potpuno uređenje tržišta naftnim prerađevinama u BiH - navode iz Vlade FBiH. Nadalje, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije treba osigurati adekvatnu kontrolu pri odobravanju uvoza biodizela i količine prerađevina rudnicima na koje se ne plaćaju obveze, a Federalno ministarstvo prometa i veza pri odobravanju ovog goriva za potrebe JP Željeznica Federacije BiH.

Federalno ministarstvo prometa i veza zaduženo je odmah pristupiti digitalizaciji kontrole naplate javnih prihoda i, najkasnije do 31. srpnja 2018. izvršiti digitalizaciju evidentiranja i kontrole naplate javnih prihoda prilikom registracije motornih vozila povećanjem opsega poslova stručnim institucijama koje vrše nadzor nad radom stanica za tehnički pregled vozila te da uspostavi održiv model funkcioniranja i razvoja ovog sustava.

Federalna ministarstva prometa i veza, okoliša i turizma i financija zadužena su, u suradnji s nadležnim županijskim ministarstvima u procesu uspostave digitalizacije osigurati nužne suglasnosti primatelja javnih prihoda za ograničen pristup informacijama o obvezama i naplati obveza prilikom registracije motornih vozila na teritoriju FBiH.

Županijske vlade dužne su uskladiti status upravitelja regionalnim cestama sa Zakonom o cestama Federacije BiH u smislu financijske samostalnosti.