Zadnja prilika za dogovor prije raspisivanja općih izbora

Glasacki listic
...održat će se danas uz posredovanje američke veleposlanice Maureen Cormack i posebnog predstavnika Europske unije Larsa-Gunnara Wigemarka, piše Večernji list BiH.

Provokacije

Nakon prošlotjednog neuspjeha u pregovorima, ovo se čini kao posljednja prilika da se stvari riješe prije raspisivanja općih izbora koje je Središnje izborno povjerenstvo BiH najavilo za idući tjedan.

Nažalost, od prošlog sastanka u istom sastavu nije se dogodilo skoro ništa pozitivno što bi ulijevalo nadu u pozitivan ishod. Pozicije su ostale zacementirane, a dogodilo se i nekoliko incidentnih situacija koje su samo umanjile šanse za dogovor. Jedna od njih je i ponašanje pojedinih političkih čelnika tijekom posjeta predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Osim toga, razdoblje između dva kruga pregovora neki su iskoristili kako bi dolili ulje na vatru, pa je tako Željko Komšić otvoreno pozvao Europsku uniju i NATO-ov savez da podrže građanski koncept u BiH. U tom smjeru idu i "prijedlozi" probošnjačkih stranaka za reformu izbornog zakonodavstva. Te ideje su, po mnogočemu, korak unatrag u odnosu na dosadašnje izborno zakonodavstvo pa i na izmjenu osporenih odredbi Izbornog zakona. Štoviše, dopredsjednik SDA Šefik Džaferović nakon prošlotjednih razgovora izjavio je da četiri političke stranke (SDA, SDP, SBB i DF) nisu svoje stavove krojile da bi njima trgovale. S druge strane, HDZ i sve stranke okupljene oko HNS-a inzistiraju na legitimnom predstavljanju naroda i poštivanju izborne volje svakog od triju konstitutivnih naroda, a stavovi bošnjačkih stranaka svjetlosnim godinama su udaljeni od toga.

Pokušaji dogovora

Međunarodna zajednica ili oni koji trenutačno posreduju u pokušajima dogovora oko izmjena Izbornog zakona ne nude nikakva konkretna rješenja i uglavnom se ponašaju kao posrednici koji pomažu da se dođe do rješenja. Takva strategija do sada nije dala rezultata pa ostaje vidjeti hoće li biti promjene i u njihovu pristupu sada kada je jasno da istječe vrijeme za usvajanje izmjena Izbornog zakona. Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je da, unatoč još jednom neuspjelom sastanku, ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika.  Bitno je da se proces nastavi i možemo se samo nadati najboljem. Stvari ne treba prikazivati gorim nego što jesu i nije vrijeme za ubiranje političkih bodova. Vrijeme je da se uozbiljite - rekao je Wigemark nakon prošlog sastanka. Američka veleposlanika Maureen Cormack poručila je da ozbiljnost znači postizanje kompromisa.- To znači da svaka stranka mora odustati od nečega da bi se došlo do rješenja - kazala je ona.