Zaboravljeni branitelji izlaze na ulice

branitelji, prosvjedi, BIH

”Hoćete li opet, gospodo, huškati javnost protiv nas kada iziđemo na cestu zbog vaših propusta koje mi cijelo vrijeme toleriramo? Vaše pasivno i bahato ponašanje će biti razlog našeg ponovnog izlaska na ceste.

Nemojte samo reći da vas nismo upozorili, jer će vas papir demantirati. Naš sljedeći izlazak ćemo prilagoditi aktualnom trenutku, ali ovaj put više ništa neće biti kao prije”, poručuju ”Zaboravljeni branitelji”

Udruga ”zaboravljeni branitelji” zaprijetila je prosvjedima i izlaskom na ulice zbog ignorantskog odnosa federalnog ministar za pitanje branitelja Salke Bukvarevića, ali i ministra za branitelje iz ZHŽ-a Mladena Begića, piše Dnevni list

„Svjedoci smo kako ovih dana federalni ministar branitelja Salko Bukvarević obilazi županije diljem Federacije BiH, kako bi se uvjerio u provedbu novog Zakona o braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ministar najavljuje i nadogradnju, odnosno dopunska prava za branitelje, i to ciljano za skupinu ispod 57 godina. To je još jedan dokaz da smo bili u pravu kada smo prilikom predstavljanja novog Zakona upozoravali kako je diskriminirajući, što se vrlo brzo potvrdilo informacijama „s terena“, koje su odmah dale naslutiti kako on neće funkcionirati. Razlog tome je što veći broj žena, koje ne pripadaju borbenom sektoru, skuplja dokumentaciju i prijavljuju se kao branitelji jer im to ova nakarada od zakona omogućuje. Tek će javnost vidjeti koliko će novih branitelja biti, a pitanje svih pitanja je tko će sve to platiti? Zbog toga će istinski branitelji iz borbenog sektora lagano umirati kao najveći gubitnici“, oštro započinju priopćenje iz Udruge ”Zaboravljeni branitelji”.

Ignoriranje

Iako su, kako navode, u pripremama za donošenje aktualnog Zakona bili zaobiđeni u širokom luku od ministra Bukvarevića, pokušali su na sve moguće legalne načine osporiti njegovo donošenje. Nisu se libili doći u Parlament Federacije BiH i tu iskazati svu pogubnost lošeg Zakona, ali su bili nepoželjni i nerado viđeni.

”Ministar je radije pravio Zakon sa samozvanim predstavnicima takozvanih krovnih ili temeljnih udruga koje predstavljaju samo sebe i nikoga više, a i čiji su članovi odavno zbrinuti, što se braniteljskih davanja tiče. I takvi da nam prave zakon za branitelje!

Ministar Bukvarević, koji i nakon što smo mu se pismeno obratili u više navrata, kako bi sudjelovali u raspravi oko provedbe spomenutog Zakona, uopće ne reagira na naše dopise pokazujući koliko je školovan i korektan, jer su osnove uljudbenog ponašanja odgovoriti na svaki pismeni dopis. Javno upozoravamo gospodina ministra Bukvarevića da će kad-tad morati objasniti zašto se ovako drsko i bahato ponaša“, navode Zaboravljeni branitelji.

Traže prava

A da ovo i nije najveća žalost, kako stoji u priopćenju, pokazuje odnos, odnosno postupanje Odbora za branitelje pri Hrvatskom narodnom saboru na čelu s Vladom Džoićem.

„Široj javnosti možda i nije poznato, ali ćemo pomoći da se spozna kako se spomenuti HNS, odnosno Odbor za branitelje, na čelu s gospodinom Džoićem, još nikada nije udostojio primiti nas kao predstavnike braniteljske populacije i pozvati na razgovor, čime bi bar deklarativno pokazali kako nas uvažavaju i kao ljude i kao branitelje.

Po svemu viđenom dosad, ispada da oni predstavljaju branitelje nezakonja, branitelje elita, koje su sebi davno osigurale braniteljska primanja i nije ih apsolutno briga što se zaboravljenim braniteljima brutalno gaze elementarna prava i što umiru u velikom siromaštvu.

Županijski ministre branitelja, gdje ste? Gospodine Begiću, kako ste? Je li Vam imalo nelagodno dok mi zaboravljeni branitelji u znoju lica svoga jedemo svoj kruh sa sedam kora i lagano nestajemo. Mi smo još tu, životarimo i još uvijek tražimo svoja prava koja nam pripadaju. Razmislite – jeste li vi taj koji može manipulirati našim životima i našim obiteljima?“, pitaju se u Udruzi.

Putem priopćenja obratili su se Odboru za branitelje pri HNS-u i ministrima Bukvareviću i Begiću s upozorenjem kako je breme branitelja teško i nepodnošljivo, a njihova odgovornost neupitna.

„Jeste li toga svjesni? Hoćete li opet, gospodo, huškati javnost protiv nas kada iziđemo na cestu zbog vaših propusta koje mi cijelo vrijeme toleriramo? Vaše pasivno i bahato ponašanje će biti razlog našeg ponovnog izlaska na ceste. Nemojte samo reći da vas nismo upozorili, jer će vas papir demantirati. Naš sljedeći izlazak ćemo prilagoditi aktualnom trenutku, ali ovaj put više ništa neće biti kao prije.

Mi smo još uvijek na sudovima zbog vašeg „razumijevanja“ naše borbe. S ponosom smo prošli rat i ostali živi. Slavili smo u ratu, slavit ćemo i na sudu. A vi?“, zaključili su u svom priopćenju Zaboravljeni branitelji.