Za subvencije pri zapošljavanju izdvojit će se 60 milijuna maraka

posao, zapošljavanje, Bundesagentur für Arbeit, zavod za zapošljavanje, Njemačka, zavod za zapošljavanje, München, odlazak u zemlje EU-a, odlaze u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo, nezaposlenost, Nezaposlenost mladih, stopa nezaposlenosti, zavod za zapošljavanje, Osijek, Slavonija i Baranja, strani radnici, posao, razgovor za posao, zavod za zapošljavanje

Dodala je kako je za provedbu Programa sufinanciranja zapošljavanja, koji u sebi sadrži nekoliko mjera, osigurano 45 milijuna maraka, a za Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, 10 milijuna maraka.

- Također, planirana je i provedba programa 'Obuka i rad' koji podrazumijeva financiranje obuke u razdoblju od tri mjeseca te dodatno zapošljavanje u narednih šest mjeseci na teret poslodavca, s tim da će poslodavac biti u obvezi nakon tih šest mjeseci te osobe zadržati u radnom odnosu i narednih šest mjeseci - naglasila je Lončar, napomenuvši da je za provedbu tog programa planirano dva milijuna maraka.

O početku provedbe spomenutih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informiranja i web portala Zavoda, dodala je. Govoreći o tome koliko je osoba na ovaj način zaposleno tijekom protekle godine, Lončar je istaknula kako se podaci o tome još uvijek zbrajaju, ali da se već sada može tvrditi kako je ostvareno ono što je planirano.

- Plan za 2018. godinu bio je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 osoba. Još uvijek zbrajamo podatke o tome, budući da je sredinom dvanaestog mjeseca 2018. godine bio još jednom otvoren Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja i da je u tijeku obrada prijava i zaključivanje ugovora, ali već sada možemo tvrditi da je zacrtani plan ostvaren - ocijenila je Lončar.

Istaknula je kako više od 50 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinanciranja, kao i da su korisnici izuzetno zadovoljni.

- Prema našim analizama, ovisno o pojedinim mjerama, između 50 i 70 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinanciranja, što je jako dobar postotak prema standardima koji su postavljeni kod nas i u zemljama okruženja.

Provedene aktivnosti monitoringa ukazuju na veliko zadovoljstvo korisnika, što nas posebno raduje i predstavlja potvrdu da mjere aktivne politike zapošljavanja provodimo na ispravan način - zaključila je Lončar.

FENA