Za stanje u Zavodu Pazarić svi su znali punih 10 godina!

djeca, zavod pazarić , zavod pazarić

Izvješća Ombudsmena BiH su dostavljani Vladi, ali ih zastupnici nikada nisu razmatrali. Federacija Bosne i Hercegovine obavezala se još 2014. na zatvaranje institucija za zbrinjavanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Ne jenjava bura oko skandala u Zavodu Pazarić. Nakon što je Vlada smijenila cijelu Upravu, uključujući i direktora, a pod budnim okom javnosti, politički akteri su se, očekivano, počeli ograđivati i odbijati odgovornost, prenosi Dnevni list

A, ako uzmemo u obzir da se za stanje u ovom Zavodu znalo unazad godinama te da su izvješća ombudsmena BiH bila u ladicama, a ne na dnevnom redu parlamentaraca, onda je odgovornost na svima, bez izuzetka i političke pripadnosti.

Prebrojavanje krvnih zrnaca

Ombudsmeni BiH prvi put su 2009. godine u Specijalnom izvješću o stanju u ustanovama za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u razvoju u BiH pobrojali što su zatekli u Zavodu.

Tako je, između ostalog, pisalo da „ Sobe za izolaciju agresivnih, uznemirenih korisnika i korisnica odstupaju od standarda dostojnih dostojanstva ove populacije ljudi. Ne postoji mogućnost nadzora korisnika dok je u sobi, niti zaštite od eventualnih ozljeda, jer zidovi nisu obloženi. Uglavnom, pitanje fiksacije i izolacije riješeno je internim pravilima ustanova, a u nekim ta pravila nisu ni donesena”, naveli su Ombudsmeni BiH prije 10 godina.

Čak je i Sabina Ćudić, koja je javnosti i objavila fotografije i snimke vezane djece, a gostujući na FTV-u priznala je da su izvještaji Ombudsmena dostavljeni Vladi, ali da nikada nisu razmatrani.

Nije trebalo puno da se počnu „prebrojavati krvna zrnca“ – kojoj stranci su pripadali direktori, upravni i nadzorni odbori. Tako je Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević uputio je inicijativu za smjenu članice Nadzornog odbora KJP “Sarajevo-šume” Zarfe Dupovac, koja je bila direktorica i šefica računovodstva Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

U obrazloženju inicijative Dević se poziva na presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je Dupovac osuđena zbog pronevjere novca u Zavodu Pazarić u vrijeme dok je bila direktorica i šefica računovodstva.

Podršku inicijativi je već potvrdio Klub Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Korupcija i nepotizam

Oglasili su se iz SDP-a BiH. S obzirom na to da su javnosti predočene informacije o kaotičnom stanju u Zavodu za zaštitu djece i omladine Pazarić, te teških klasifikacija koje se odnose na Izeta Ramića i Zarfu Dupovac, Općinska organizacija SDP BiH Hadžići će na hitnoj sjednici Općinskog odbora zatražiti smjenu imenovanih na javnim funkcijama koje obnašaju.

Svjesni da još uvijek postoji mogućnost da nismo u potpunosti očistili svoje redove od pojedinaca koji ne mogu sudjelovati u izgradnji boljeg društva, iskazujemo svoju opredijeljenost da na isti način postupimo prema svima koji toga nisu dostojni, bez izuzetka, priopćeno je iz SDP-a.

Inače, Zarfa Dupovac, sadašnja je šefica računovodstva Zavoda, a ranije je bila i direktorica. Prije više od deset godina javnost je informirana o manipulacijama, i samovolji tadašnje v.d. direktorice Zavoda u Pazariću Zarfe Dupovac, koja je, kako su tada pisali mediji, “nezakonito nevažećim proglasila pečat Zavoda u Pazariću”, ali i pogodovala svom mužu u dobijanju unosnih građevinskih poslova u Zavodu.

Oglasio se slikar – uposlenik Zavoda

Dakle, i ovdje se potvrđuje da se za silne nepravilnosti i nezakonitosti znalo prije cijelo desetljeće. A, riba smrdi od glave. Kad smo mislili da ne može gore, oglasio se slikar Sulejman (Memo) Haljevac. Slikar koji je, za nepovjerovati, uposlenik ovog Zavoda. Dakle, nije psiholog, nije defektolog, nije čak ni ekonomista, on je slikar i istaknuti član SBB-a. Iste stranke kojoj pripada sad već bivši direktor Zavoda.

On je, između ostalog, pozvao zastupnicu Ćudić da kaže odakle joj fotografije i da ponekad obiđe Zavod (?!).

Ništa nije učinjeno

Podsjećanja radi, Federacija Bosne i Hercegovine obavezala se na zatvaranje institucija za zbrinjavanje djece s poteškoćama u razvoju. Zbog toga je i 2014. usvojena Strategija o tome, s ciljevima koje treba provesti do 2020., ali stručnjaci kažu da je na njoj jako malo urađeno, odnosno gotovo ništa.

S druge strane, u brojnim zemljama u svijetu ovakve ustanove su se počele zatvarati. Smještaj djece s poteškoćama u razvoju u institucije postao je posljednja opcija, ali i tada samo kao kratkotrajno, prijelazno rješenje.