Za stambeno zbrinjavanje mladih u ovoj godini 15 milijuna maraka

Jelka Miličević

On iznosi 2,65 milijardi maraka i za 335,8 milijuna maraka ili 11 posto manji je u odnosu na prošlogodišnji proračun, piše Večernji list BiH.

Najvažniji financijski dokument Federacije BiH izglasan je potporom 58 zastupnika, i to iz stranaka SDA, HDZ - HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ-a 1990. i Laburističke stranke. Ogleda li se u tome nova parlamentarna većina u FBiH, ostaje vidjeti. Ono što mnoge više od toga zanima jest gdje će spomenute milijarde biti potrošene, odnosno, tko će dobiti više, a tko manje novca ove godine.

Analizirali smo neke od najvažnijih stavki proračuna. Jedna od najvećih je izdatak za plaće u administraciji. Ona će FBiH u ovoj godini koštati čak 204,7 milijuna maraka, a trošak je povećan u odnosu na prošlu godinu za 14,4 milijuna maraka.

Povećanje osnovice

- Razlog povećanja je usklađivanje osnovice za obračun plaće s 315 KM na 330 KM, kao i ispunjenje zakonske obveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihova mandata ako nemaju zasnovan radni odnos - objasnio je federalni premijer Fadil Novalić.

Dobra vijest je kako će Vlada FBiH ove godine izdvojiti 15 milijuna maraka za rješavanje stambenog pitanja mladih. Ovo je jedan od najvažnijih projekata o kome je i ranije govorila ministrica financija FBiH Jelka Milićević. Sličan program je već realiziran preko Union banke, a tako će biti i ove godine, a sredstva će biti podijeljena ovoj kategoriji kroz kredit s iznimno povoljnim uvjetima.

Planirano je kako će Federacija BiH ove godine potrošiti deset milijuna maraka za uvezivanje radnog staža u državnim poduzećima, dok će milijun maraka biti raspoređeno privatnim poduzećima za ovu namjenu. Novac će biti transferiran preko Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije.

Povećan je i transfer Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2,5 milijuna maraka, a sredstva će biti iskorištena za nabavu citostatika za liječenje melanoma i nabavu tuberkulostatika. Dodatni milijun maraka u odnosu na ranije godine dobit će zračne luke u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Sredstva bi trebala biti iskorištena za razvoj infrastrukture i unaprjeđenje usluga zračnog prijevoza. Za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture planiran je iznos od 13 milijuna KM. Federalne će se vlasti ove godine aktivnije baviti i pitanjem smještaja institucija.

Ulaganje u prostor

Tako je predviđeno 14 milijuna maraka za rekonstrukciju i investicije u održavanje prostora u Sarajevu i Mostaru. Jedan milijun maraka je namijenjen za kupnju automobila. Prema projekciji proračuna, Vlada Federacije BiH će lokalnim zajednicama proslijediti 4,5 milijuna maraka za razvoj industrijskih zona.

Koje će se lokalne zajednice kandidirati za ova sredstva, još nije poznato. Iako je proračun za ovu godinu značajno smanjen, u njemu ima stavki koje bi trebale donijeti pozitivne promjene u Federaciji BiH.