Za sada ništa od uvoza vozila starijih od sedam godina

Predviđeni rok za uspostavljanje homologacije bio je 4. prosinac, ali s obzirom na to da Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatrao ukidanje trenutne odluke koja zabranjuje uvoz vozila starijih od sedam godina, do daljeg ostaje da građani BiH mogu uvesti samo vozilo koje je proizvedeno nakon 2004. godine.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je odluka o ukidanju odluke o uvozu vozila starijih od sedam godina skoro spremna, te da će se naći na nekoj od sljedećih sjednica Savjeta ministara BiH.

"Ostalo je još samo da se srede stvari u vezi s pneumaticima i ukidanje odluke može biti stavljeno pred Savjet ministara BiH", rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dodao da se nada da će to biti već na sljedećoj sjednici.

"Nezavisne novine" neslužbeno saznaju da bi upravo pneumatici mogli biti problem, jer bi samim ukidanjem postojeće odluke bio dozvoljen uvoz polovnih guma za automobile, što ne daju entitetska ministarstva ekologije.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ranije su rekli da je, osim odluka koje ne dozvoljavaju uvoz starijih vozila, nejasno i šta s vozilom koje uđe u carinski postupak, a ne dobije potvrdu o homologaciji, jer se onda takvo vozilo ne može ni ocariniti ni vratiti u zemlju iz koje je došlo.

Tijekom uspostavljanja sistema homologacije događale su se razne spletke, a čak je podnesena i kaznena prijava protiv ministra transporta i komunikacija BiH Rude Vidovića.

Homologacija je sistem provjere i usklađenosti vozila sa europskim ekološkim i sigurnosnim standardima, a jedino ograničenje predviđeno Pravilnikom o homologaciji biće da vozilo posjeduje euro tri motor.

Srna