Za rekonstrukciju ceste Mostar-Ljubuški 1 milijun eura, čeka se povećanje trošarina

U tekstu koji je prenjeo i naš portal se upozorava na jako loše ceste u ovoj zemlji.

Opasne ceste pune rupa

- Ako odlučite putovati u BiH, morate se naoružati strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda - stoji u tekstu, prenosi N1.

Međutim, nisu problem samo tuneli. uske ceste, oštre krivine, kritične točke, ograničenje brzine do maksimalnih 30 km/h, osobna su karta cesta BiH i jedan od uzroka brojnih nesreća sa smrtnim ishodom. Kada je riječ o strpljenju, njime se ponajviše trebaju naoružati oni koji svakodnevno putuju na relaciji Mostar - Ljubuški.

Prometnicom koja je nedavno proglašena magistralnom cestom svakodnevno putuje 6040 vozila i ujedno je ona jedina koja glavni grad Hercegovine povezuje s autocestom V5. Iako se posljednjih godina radilo na rekonstrukciji određenih dijelova ove prometnice, ona se i dalje nalazi u jako lošem stanju, s velikim brojem krivina, ispucanim asfaltnim slojem, uskim grlima... Prosječna brzina vožnje na ovoj prometnici dugoj pedesetak kilometara je 40 do 50 km/h.

Prema riječima Ljube Pravdića, direktora JP Cesta FBiH, koje su sada zadužene za održavanje ove prometnice, situacija bi se trebala popraviti po usvajanju Zakona o trošarinama.

"Ova prometnica je, nažalost, u lošem stanju iako ima i dijelova koje je županijska uprava za ceste, odnosno Ministarsvo prometa HNŽ-a rekonstruiralo u proteklom razdoblju. Cesta Mostar - Ljubuški prekategorizirana je u magistralnu cestu M-17.4 u 2016. godini. Međutim, s obzirom na ograničenost sredstava JP Cesta FBiH, u ovoj godini ništa drugo nije uloženo u ovaj cestovni pravac osim redovitog održavanja i sredstava koja su alocirana za projektiranje rekonstrukcije najkritičnijih dijelova ove dionice", navodi Pravdić.

Rekonstrukcija prometnice Dodaje kako je trenutačno u tijeku odabir projektanta, nakon čega će biti potpisan ugovor za projektiranje, tako da će projekt biti urađen tijekom godine.

"Međutim, u dogovoru s Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH, te ukoliko dođe do povećanja sredstava iz trošarina, iz JP Ceste Federacije BiH planiraju, skupa s Vladom FBiH i Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, izdvojiti 1 milijun eura, od kojih bi se rekonstruirala najkritičnija mjesta na ovoj dionici", kaže Pravdić.

Povećanje sredstava iz trošarina bi, zaključuje Pravdić, omogućilo i izgradnju Zapadne obilaznice Ljubuškog te rekonstrukciju cestovne dionice na M-1.9, Ormanica - Gradačac (u vrijednosti od oko 3 mil. eura).

Večernji list