Za opremanje maturanta treba prosječna plaća u FBiH

matura
...i maturalnom večerom, piše Večernji list BiH. Haljine i odijela, cipele, šminka, frizure, dodaci...

Cijene haljina

Sve su to stvari bez kojih gotovo ne ide, a roditelji većinom svojoj djeci žele priuštiti ono što žele i sanjaju, posljednje što žele je da se njihovo dijete izdvaja. No, činjenica je da nemaju svi jednake mogućnosti. Naime, gotovo cijelu jednu prosječnu plaću u Federaciji BiH roditelji maturanata trebaju izdvojiti za maturalnu večer svojih srednjoškolaca. Iako konačni iznos ipak ovisi o tome je li riječ o maturantici ili maturantu te o stilu koji preferiraju, nerijetko je riječ o iznosima koji prelaze mjesečna primanja prosječnog radnika u Federaciji BiH. Tako, primjerice, samo za haljinu maturantice u prosjeku izdvoje 200 do 300 KM, a ti iznosi znaju rasti i iznad 500 KM. Haljine podjednako i šiju i kupuju ili ih unajmljuju, što je jeftinije, kažu maturantice. Haljine koje se iznajmljuju mogu se naći po cijeni od 50 do 100 KM. Uz haljinu idu i prigodne cipele čija se cijena kreće oko 100 KM. A s cipelama se usklađuju i torbice koje se mogu kupiti po cijeni od tridesetak KM. Kako bi zablistale na maturalnoj večeri, tu su razni kozmetički tretmani te frizura. - Za šminkanje, frizuru i uređenje noktiju potrebno je izdvojiti od 100 do 150 KM, ovisno o tome kod koga se tretmani rade - navodi naša sugovornica. Ni roditelji maturanata neće proći puno jeftinije. Naime, samo za odijelo i košulju potrebno je izdvojiti oko 250 KM, za cipele oko 130 KM, a tu su i kravata, frizura...

Večera, džeparac...

Uz sve navedeno, tu je još i večera u restoranu te džeparac.

Prema riječima naše sugovornice koja uskoro završava četvrti razred srednje škole, na maturalnoj večeri može se zablistati i s mnogo manje novca.

- Na društvenim mrežama mogu se pronaći razne dizajnerske haljine po niskim cijenama, nošene jednom ili nijednom, kupljene prošle godine po cijeni od 400 konvertibilnih maraka, a sada se prodaju za 100 konvertibilnih maraka.

Također, isto pravilo vrijedi i za cipele te ostale modne dodatke, poput nakita i torbica. Veliku mogućnost izbora daje i eBay gdje su odjeća i obuća puno jeftiniji nego kod nas - kaže Ana koja je haljinu za maturu naručila na internetu. Platila ju je, kaže, 50 eura te je prezadovoljna. Za frizuru i šminku će joj se pobrinuti prijateljice, a torbicu je posudila.

- Svatko ima svoje mišljenje i pravo svojim novcem raspolagati kako želi. Ja osobno mislim kako je bolje novac koji bih potrošila na skupe haljine usmjeriti na plaćanje semestra iduće godine - kaže ova maturantica. Njezino mišljenje dijele i brojni roditelji koji će tih dana ući u minuse na bankovnim računima kako bi svojim srednjoškolcima priuštili da na proslavi ispita zrelosti ne odudaraju od drugih.