Za odlazak Predsjedništva BiH na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović “zaslužan” i Vučić!?

predsjedništvo
...odnosno sva tri člana kolektivnog šefa države. Odluka o tome donesena je, međutim, u zadnji čas, odnosno tek nakon što je objavljeno da na inauguraciju u Zagreb dolazi srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Naime, stav srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića bio je u značajnoj mjeri uvjetovan odlukom Beograda o tome hoće li na inauguraciju ići predsjednik odnosno, premijer Srbije, ili neki nižerazredni diplomata, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo što će svečanosti na Markovom trgu u nedjelju nazočiti i druga dvojica njegovih kolega, odnosno kompletno Predsjedništvo BiH.

-Objektivno trebalo je malo napora da bi sva trojica išli. Znate kako je to kad treba usuglasiti, ako ne ide predsjednik iz Srbije odmah se tu povlače neke paralele, kazao je Čović za HMS, neizravno potvrdivši da se srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić ravnao prema odluci Beograda.

Čović kaže kako novoizabrano Predsjedništvo BiH dobro surađuje, kako mu je bilo važno da inauguraciji predsjednice Hrvatske nazoče sva tri člana Predsjedništrva, te da je bošnjačkog i srpskog kolegu Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića zamolio da međusobno ulažu dodatan napor kako bi jedan drugome međusobno izlazili u susret.

- Rekao sam kolegama da se moramo pratiti. Kad ja imam naglašen interes za neki događaj da naprave napor, a ja ću napravit napor, kad oni imaju interes za nešto, bez obzira na moguće komentare. I to je način kako funkcionira Predsjedništvo. Jer, inače, da nije išao Ivanić ne bi išao ni Izetbegović, išao bih sam ja. To bi već bilo onako uvjetno krnje Predsjedništvo. I ovo je poruka gospođi Kolindi da se na neki način i to cijeni, da sva trojica idemo gore i naravno da ćemo je pozvati da dođe u BiH, u svoju prvu posjetu izvan Hrvatske i izvan EU. U svakom slučaju veselim se što ću u nedjelju biti u tako jednom ambijentu i na početku jednog novog procesa za Hrvatsku, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović uoči odlaska na inauguraciju predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Dodao je kako Hrvati u BiH od nove hrvatske predsjednice očekuju "ostvarenje glavnine onoga što smo od nje čuli na predizbornim skupovima u Hrvatskoj i BiH".

-A, sjetite se, nije postojala nijedna izjava da nije govorila i o poziciji Hrvata u BiH, jednakopravnosti, poštivanju onog što dogovore predstavnici tri naroda. I to je za mene zaista fer, bez obzira što su joj pokušavali imputirati nešto drugo. Mislim da je gospoođa Kolinda krajnje korektno, odgovorno razmišljala o svima u BiH, ali vrlo jasno stavljajući naglasak da je ona Hrvatica i da ima posebnu odgovornost prema Hrvatima u BiH, kazao je Čović Hrvatskom Medijskom Servisu.

Na konstataciju kako je Grabar Kitarović prva šefica hrvatske države koja je nedvosmisleno rekla kako će podržati prijedloge političkih predstavnika bih. Hrvata i o ustavnom preuređenju BiH, Čović je kazao kako će uvijek raditi na tome "da se drugi ne moraju previše opterećivati nama".

" Dovoljno je da slijede ono što legitimni predstavnici Hrvata predlažu i čini mi se da je to vrlo snažno i odjeknulo iz njenih govora i to je ono što očekujem da se realizira, zaključio je Čović./HMS/