Za obijesnu vožnju kazne i do 1000 KM

Policijski auto
...kazne za ovu i druge vrste prekršaja. Vijeće ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja.

Tim dokumentom pooštrena je kaznena politika sa aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka. Iste su novčane kazne, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za šta je predviđeno i zadržavanje do otriježnjenja.

Pooštrene su, također, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM. Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.

"Propisuje se da će licu koje je u razdoblju od dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom skupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti", pojašnjeno nam je iz Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit. "Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u razdoblju od ponoći do pet sati ujutru", kažu iz Ministarstva.

Osim toga, uvodi se i obveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole, prenose Nezavisne novine.

"U slučaju da se provjerom utvrdi da lice posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutrašnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je lice sposobno za samostalno upravljanje vozilom", precizirano je ovim zakonskim rješenjem. Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja putem koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima. "Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unaprijeđenju sustava sigurnosti prometa na putevima u BiH", kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, kaže da je riječ o pozitivnom pomaku jer su kazne povećane, a bile su simbolične, te nekoliko puta manje nego u regiji. "Ove mjere bi trebale dati rezultat, koji će se ogledati u većoj sigurnosti svih sudionika u prometu", rekao je Radović.

Detalji iz zakona:

* Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat kazna će iznositi od 100 do 300 KM.
* Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.
* Za alkoholiziranosti iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otriježnjenja.
* Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa.
* Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet sati ujutru.
* Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.