Za državljanstvo RH treba 1,5 godina i oko 400 KM

osobne iskaznice, hrvatske osobne, putovnice, UAE, Hrvatska, državljanstvo, zakon o prebivalištu, prebivalište, Hrvatska zemlja, lažna prebivališta, zakon o prebivalištu, dvojno prebivalište, prebivalište, Hrvatska zemlja, osobna iskaznica, provjera, Hrvatska, osobna iskaznica, prebivalište, Hrvatska, putovnica, mup, Hrvatska zemlja, prebivalište, Hrvati u BIH, europa, osobna iskaznica, domovnica, Hrvatsko državljanstvo, putovnica, prebivalište, dvojno prebivalište, Hrvatska, putovnica, putovnice, domovnica, dokumenti, Hrvati, švicarska, osobna iskaznica, osobna iskaznica, Hrvatska zemlja, dokumenti, uhićenje, putovnica, odlazak na rad u inozemstvo,  hrvatska putovnica, dozvola za rad,  radna dozvola, dozvola za rad, austrija, austrija, Austrijska vlada , odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo, BIH, Hrvatska, London, Engleska, putovnica, osobna, hrvatski sabor, glasovanje, Hrvatsko državljanstvo

... mogućnost nastavka egzodusa velikog broja ljudi koji mogu dobiti hrvatske dokumente.

Zbog toga je u posljednje vrijeme porastao broj zahtjeva za izdavanjem dokumenata, kako u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, tako i u policijskim postajama u RH. Zahtjeve upućuju i punoljetne osobe iz BiH koje do sada nisu stekle hrvatsko državljanstvo.

Konzulat samo posrednik

Prema navodima čitatelja Večernjeg lista, na dobivanje hrvatskog državljanstva se čeka čak godinu i pol, a troškovi su puno veći nego što je to slučaj za maloljetnu osobu. Čitatelj tvrdi da se radi o iznosu od skoro 400 maraka.

Naime, njegov sin koji je punoljetan uputio je zahtjev za upis u hrvatsko državljanstvo generalnom konzulatu RH u Mostaru. Prije toga nije tražio nikakve hrvatske dokumente, dok on i supruga imaju hrvatske dokumente. Nakon izvjesnog vremena, njihov sin je nazvao konzulat i upitao o izdavanju odluke o državljanstvu, u konzulatu su mu rekli kako se na taj dokument za osobe koje se nisu ranije izjasnile kao Hrvati, a sada su punoljetne, duže čeka nego što je to bio slučaj ranije.

"Odluku o primitku u hrvatsko državljanstvo donosi MUP RH. On provodi procedure na temelju zakona i propisa koji su takvi kakvi jesu. U ovome slučaju generalni konzulat RH u Mostaru, kao i svako drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo u svijetu je u ovoj proceduri samo posrednik.

Mi dostavljamo potrebnu dokumentaciju i posredujemo u slučaju da zatrebaju dodatne provjere", rekao je za "Večernjak" generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

U MUP-u RH nisu mogli detaljnije govoriti o konkretnom slučaju punoljetnog državljanina BiH. Objasnili su da MUP u sjedištu, po zaprimljenom zahtjevu za stjecanje hrvatskog državljanstva, nakon provedenog postupka sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu, izdaje adekvatnu odluku. Ako je pozitivan odgovor, stranka se upisuje u knjigu državljana u nadležnom matičnom uredu.

Skuplje usluge

S druge, pak, strane, domovnica, kao javna isprava kojom se dokazuje hrvatsko državljanstvo, se izdaje u nadležnom matičnom uredu koje funkcionira pri Ministarstvu uprave. Evidenciju o državljanstvu za osobe s prebivalištem u Hrvatskoj vodi matični ured ovisno o mjestu upisa, a o hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište u inozemstvu Gradski ured za opću upravu Zagreba.

Prema navodima iz MUP-a RH, za plaćanje troškova, odnosno upravnih pristojbi u tijelima diplomatskih misija je određen iznos od 1500 kuna za odluku o primitku u hrvatsko državljanstvo, ili pak za prijepis odluke o primitku u hrvatsko državljanstvo za koji je određen iznos od 150 kuna.

U MUP-u objašnjavaju da za svaki pojedinačni postoji mogućnost žalbe u upravnom postupku, a u kojoj je fazi predani zahtjev za državljanstvo, svaka osoba može dobiti na broj telefona 01/3788 589.