Web portali glavni Hrvatski mediji u BiH

...Udruge hrvatskih novinara u BiH mr. sc. Drago Martinović je govoreći o postojećem stanju medija na hrvatskom jeziku u BiH istaknuo da su web portali, uz dnevni tisak, postali glavni hrvatski mediji u BiH koji nekada možda ne na najbolji, ali sigurno na najagresivniji način, u pozivnom smislu, govore o hrvatskom pitanju u BiH.

"Kada govorimo o novim medijima osim nekoliko najposjećenijih hrvatskih portala bljesak.info, poskok.info, hercegovina.info, dnevnik.ba moramo spomenuti hrvatski TV kanal na You Tube-u pod nazivom TV HercegBosne koji broji preko 2,3 milijuna pregleda svojih video sadržaja", rekao je Martinović i dodao: "Od 46 televizijskih postaja svega tri privatne televizijske postaje svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku. Programi ovih TV postaja niti približno zadovoljavaju potrebe hrvatskog naroda u BiH. Tu prije svega mislim na sami sadržaj programa, ali i na doseg. Ovdje moram povući jednu paralelu i usporediti postojeće stanje medija u županijama s hrvatskom većinom i ostalih županija u FBiH. Prema podatcima RAK-a u Bosni i Hercegovini osim navedene tri televizijske postaje, ne postoji niti jedna televizijska postaja koji svoj program emitira na hrvatskom jeziku dok u isto vrijeme Tuzlanski, Sarajevski, Bosansko-podrinjski i Unsko-sanski kanton imaju svoje javne televizije, kao i veliki broj gradskih televizija primjerice TV Zenica u Federaciji BiH, TV Prijedor u Republici Srpskoj...". Martinović se osvrnuo i na radio postaje kojih ukupno 27 svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku, izdvojivši Radio Herceg Bosne koji se nalazi u nezavidnom položaju i prijeti mu sudbina Radio postaja Mostar i Novi Travnik, a jedini je medij na hrvatskom jeziku koji svojim signalom pokriva cjelokupni teritorij BiH i dijelove teritorija Republike Hrvatske.

Na kraju svoga izlaganja Martinović je pozvao znanstvenike i stručnjake koji se bave medijima i istraživanjem javnog mnijenja da dadnu svoj odgovor na pitanje o učinku medija na hrvatskom jeziku, kao i o izvještavanju o položaju i ravnopravnosti hrvatskog s druga dva naroda u BiH, ali i odgovor na možda ključno pitanje što su, odnosno jesu li dovoljno, izabrani predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti učinili da Hrvati u BiH imaju svoje medije, tako što će provesti istraživanje o mišljenju građana o ovom pitanju, ali i o utjecaju medija i razini zadovoljstva pripadnika hrvatskog naroda medijskim predstavljanjem hrvatskog pitanja u BiH.

ekspresno.info