Vruća jesen čeka Federaciju BiH: Na prosvjede idu sindikati, umirovljenici, policija.

...Udruženje poljoprivrednika, Udruga umirovljenika FBiH, samo su neke od asocijacija, koje su nezadovoljne ponašanjem aktualne vlasti u Federaciji BiH, najavilo organiziranje masovnih prosvjeda, blokadu graničnih prijelaza, ili prometnica. Kako bi umirili njihova manje-više argumentirana "nezadovoljstva" federalna Vlada u predizbornom ozračju obećava povući poteze koji će ispuniti njihove zahtjeve, ali s obzirom na uvjete o smanjenju proračunskih rashoda koje je pred domaću vlast stavila Misija MMF-a, zbog odobrenja kredita, očekuje se vruća prosvjedna jesen.

Prosvjed za 20. rujna pred zgradom Vlada FBiH već su najavili vojni umirovljenici okupljeni oko Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika u Federaciji BiH jer je odlukom Vlade Federalni zavod MIO za 15 posto umanjio mirovine svim vojnim umirovljenicima koji su mirovinu stekli po federalnim propisima. Upravni odbor Unije samostalnih sindikata policije FBiH ukazao je na porazan odnos županijskih Vlada prema njima. "Porazna je činjenica da poslodavci, vlade županija umjesto da svojim aktivnostima doprinesu punom jačanju ekonomsko-socijalnog statusa, obučenosti i opremljenosti policijskih snaga, u posljednje vrijeme sve intenzivnije krše postojeći pravni okvir, te na sve načine pokušavaju ugroziti temeljna prava iz radnog odnosa ove, za svaku modernu državu i društvo, iznimno bitnu kategoriju zaposlenika", stoji u pismu koje su medijima poslali iz službe Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH i kojima se upozorava vlast na poduzimanje određenih aktivnosti, kako bi se stanje popravilo. Samostalni sindikat BiH već je upozorio Vladu predsjednika Nermina Nikšića da će ako se ne nađu proračunska sredstva za zaštitu građana od poskupljenja, najavljenih smanjenja proračunskih izdataka organizirati prosvjede upozorenja kao u svibnju mjesecu. U slučaju da se situacija ne riješi onda su spremni na masovne ulične prosvjede svih sindikalnih organizacija. I članovi sindikata prehrane i ugostiteljstva također su od federalnog premijera zatražili da zaštiti najosjetljiviju socijalnu kategoriju stanovništva pred masovnim poskupljenjima temeljnih prehrambenih proizvoda.

Pred Vladu su, prema riječima predsjednika sindikata Mehmeda Avdagića, izašli s inicijativom pomoći siromašnim kroz smanjenje PDV-a za poljoprivredno-prehrambene proizvode na 10%. Udruga umirovljenika jasno je poručila da izlaze na prosvjede ako i jedna Vladina odluka bude rezultirala smanjenjem ionako malih mirovina.

Vecernji.ba