Vrtići i škole u FBiH stupaju u štrajk upozorenja

sindikat, štrajk, sindikat, štrajk, prosvjeta, radio herceg bosna, štrajk, štrajk prosvjetara, ŽZH, škola, štrajk, škole, Dječji vrtići, štrajk, sindikat, prosvjedi sindikata, potpora, štrajk, ŽZH

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH Đevad Hadžić kazali su danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu da je glavni razlog organiziranja štrajka solidarnost s kolegama iz Unsko-sanske županije koji su već dva tjedna u generalnom štrajku u nastojanju ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa, piše Dnevni list.

Egzistencijalni problemi

Šatorović je istaknuo kako njihove kolege u USŽ nisu dobili plaću dva mjeseca, regres za 2014. godinu, a određene naknadne kasne i tri godine. Prema tome, prosvjetni radnici iz USŽ-a traže isplatu plaća i naknada, depolitizaciju obrazovanja, ukidanje opisnog ocjenjivanja i prebacivanje obrazovnog sustava na razinu FBiH.
- Želimo da kroz ovaj štrajk riješimo probleme egzistencijalne prirode i ukažemo na sve probleme obrazovnog sistema. Iskoristit ćemo štrajk i da pozovemo Federalno ministarstvo obrazovanja, Vladu FBiH i županijska ministarstva obrazovanja da počnemo pregovore o kolektivnom ugovoru i dogovorimo cijenu rada koja neće pogađati dostojanstvo radnika, već će omogućiti normalnu egzistenciju, rekao je Šatorović.
Iako svi znamo u kakvom nam je stanju prosvjeta u cijeloj zemlji, koje sve egzistencijalne probleme imaju prosvjetni radnici, a željeli bi biti "zemlja znanja", jedna stvar kod cijele priče ipak sigurno neće imati konsenzus, a to je prebacivanje obrazovnog sustava na razinu FBiH. S obzirom na situaciju u kojoj su Hrvati kao najmalobrojniji narod godinama majorizirani i marginalizirani, jedina zaštita koju u ovakvom nakaradnom ustavnom uređenju zemlje mogu imati je to što je obrazovanje na županijskoj razini. S obzirom kako su jezik, povijest i kultura ključni elementi opstojnosti kao nacije, bilo bi iluzorno da se u ovakvom stanju političkog nepovjerenja, svađa i podmetanja pristane, da se obrazovni sustav prebaci na federalnu razinu.

Solidarnost

Đevad Hadžić, predsjednik Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, naglasio je kako je štrajk jasan pokazatelj da sindikati obrazovanja u BiH pokazuju jedinstvo i snagu te da se bore za obrazovni sustav.
- U obrazovanje se mora ulagati i socijalni dijalog nema alternativu. Kolege iz USŽ-a su bile prisiljene na ovaj štrajk jer im je ugrožena egzistencija, poručio je Hadžić. Oba sindikata obrazovanja u BiH uputila su poziv svojim članovima da poštuju odluku o štrajku upozorenja i pruže podršku ugroženim kolegama iz USŽ-a.  Napomenimo i to kako je sindikalistima stigla i podrška iz regije. Pisma podrške poslali su sindikati obrazovanja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore u kojima se osuđuje situacija u koju su dovedeni uposlenici vrtića i škola u USŽ-u te apeliraju na hitno rješavanje tog problema.