Vremenska prognoza: Vakula objavio pravu 'bombu', evo što nas čeka

proljece vakula

Isto će se nastaviti i danas kada nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, a na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim kopnenim područjima mjestimice uz umjerenu naoblaku.

Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, u Slavoniji jugoistočni u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu i Hercegovini će puhati slabo i umjereno jugo i južni vjetar, sredinom dana i poslijepodne mjestimice jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 18 do 23 °C, a ponegdje može biti i malo viša.

Najviša temperatura u povijesti mjerenja

Prognoza je to Državnog hidrometeorološkog zavoda, dok je jedan od najpoznatijih meteorologa Hrvatske za HRT kazao kako postoji velika mogućnost da već u ožujku počnemo bilježiti rekordno visoke temperature zraka.

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26. ožujka u Zagrebu će, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine.

Rekordno visoka temperatura

Velika je vjerojatnost da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21 °C. I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkom Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, kazao je Vakula.

‘Već jučer je najviša temperatura zraka na Griču bila 22 °C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na dan 20. ožujka u povijesti mjerenja. Još viša je, 23 °C, bila u Daruvaru, Goricama pokraj Nove Gradiške, Hrvatskoj Kostajnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Požegi, Velikoj Gorici i zagrebačkom Maksimiru, a u Karlovcu, Sisku i Slunju izmjereno je čak 24 °C. A u Bosni i Hercegovini je ponegdje bila i viša - u Bihaću 25 °C, a u Zenici čak 27 °C. Kao da je ljeto!?', napominje Vakula.