Vraćaju se bolesti iz prošlosti, ali sada još opasnije, odnose živote

Vraćaju se bolesti iz prošlosti, ali sada još opasnije, odnose živote

Holywoodski blockbusteri katastrofa većinom predviđaju pojavu nekoga novog virusa koji spletom nesretnih okolnosti pobjegne iz laboratorija i izazove smrti milijune nevinih ljudi, dok se junaci trude pronaći protuotrov kojim će spasiti svijet u "pet do dvanaest".

Ni filmovi masovne histerije, a ni medicinski stručnjaci cijelog svijeta nisu ni mogli predvidjeti kako prava opasnost ne leži u nekom novom supertajnom virusu već u našoj bliskoj i dalekoj prošlosti, piše Večernji list BiH.

Naime, počela se javljati prava pošast "povratka" raznih bolesti u zabrinjavajućim količinama koje su u posljednje vrijeme u cijelom svijetu, pa i u našoj najbližoj okolini, odnijele mnogo života.

Mediji kod nas i u regiji danonoćno donose vijesti o povratku i sve većem broju oboljelih od bolesti poput ospica, raznih vrsta gripa, rubeole, zaušnjaka pa i dječje paralize. Bosni i Hercegovini, zbog malog broja cijepljenog stanovništva, prijeti povratak upravo tih bolesti na koje su mnogi već zaboravili.

Upozorila je na to Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, kazavši kako je stanje alarmantno s obzirom na to da je postotak cijepljenja opao ispod 50 posto! Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, postotak cijepljenja mora biti 95 posto da bi stanovništvo bilo zaštićeno od ovih bolesti.

Sve veći broj lažnih informacija i teoretičara zavjere putem masovnih medija, na prvom mjestu interneta, mobiliziraju mase roditelja koji ne dopuštaju da im se djeca cijepe.

- S povećanjem broja necijepljenih osoba povećava se broj osjetljive populacije i zbog toga prijeti opasnost da se bolest javi u epidemijskoj formi - upozorila je Pitić.

- Povećan broj oboljelih od ospica posljedica je nedovoljne pokrivenosti djece imunizacijom, iako je cijepljenje, prema Zakonu, obvezno. Veliki je, nažalost, problem što roditelji izbjegavaju cijepiti djecu pa sada imamo ovakvu situaciju. Samo je cijepljeno dijete zaštićeno. Pa ako 95 posto i više djece dobije cjepivo, imat ćemo kolektivni imunitet, virus neće biti sposoban kružiti u populaciji. Ovako bolest ima prostora za širenje - kaže Pitić.

Epidemija ospica s područja SŽ-a, gdje se broj oboljelih mjeri u stotinama, proširila se i na druge bh. gradove. Prve slučajeve bilježi Unsko-sanska županija, a jedna osoba oboljela je i na području Republike Srpske. Što se tiče gripe, čak je četrdeset osoba preminulo u Bosni i Hercegovini od zdravstvenih komplikacija nastalih od toga virusa, od čega je 37 žrtava s područja Republike Srpske.

Zbog tog stanja alarmirana je javnost da poduzme potrebne higijenske mjere zaštite, a u mnogim bolnicama diljem cijele zemlje zabranjeni su posjeti bolesnicima. U svijetu se bilježi i sve veći porast oboljelih od tuberkuloze. U Bosni i Hercegovini prošle godine registrirano je 768 oboljelih od tuberkuloze, među kojima 88,6 posto pacijenata s plućnom tuberkulozom, podaci su globalnog izvješća o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javlja Anadolu Agency (AA).

Još jedan čimbenik nikako ne ide u prilog BiH, a to je ogroman priljev migranata koji mogu biti nositelji raznih zaraza i bolesti jer je upitno na koji način i kako su do sada medicinski tretirani.

Prema kalendaru cijepljenja, ono je obvezno protiv deset zaraznih bolesti - tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilus gripe tip B, ospica, odnosno malih boginja, rubeole i zaušnjaka. Djeca se ne cijepe samo ako postoje trajne posljedice za primjenu nekog cjepiva. Za roditelje je najviše sporno cjepivo protiv ospica, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo), koju dijete prima s dvije i šest godina.

Posljednjih godina pojavila se jaka kampanja protiv ovog cjepiva zbog sporne studije liječnika iz Velike Britanije koji tvrdi da je ona povezana s autizmom. Tu studiju objavio je liječnik koji čak nije kvalificiran kako bi mogao utvrditi povezanost cjepiva i autizma, ali to je bilo dovoljno da se podigne globalna histerija, a što nije zaobišlo ni BiH.

Također, neaktivna djeca koja provode previše vremena igrajući videoigre u zatvorenom prostoru i zbog toga premalo borave na otvorenom, izložena su riziku razvoja gotovo zaboravljenog rahitisa, upozorili su britanski liječnici. Procjenjuje se da do 15 posto Britanaca pati od manjka vitamina D, a samo 27 posto unosi preporučenu dnevnu količinu vitamina zbog čega je vlada izradila program besplatnog davanja vitamina djeci do 4. godine.

Prevencija rahitisa kod zdrave djece provodi se svakodnevnim davanjem vitamina D3 od 15. dana života do kraja prve godine (kontinuirana profilaksa), a poslije u drugoj, trećoj godini i kasnije iste količine vitamina daju se tijekom zimskih mjeseci. Uz davanje vitamina D, djetetu je potrebna prehrana s dovoljno kalcija (mlijeko i mliječni proizvodi), boravak na zraku i suncu.

Sve u svemu, ako ne promijenimo svijest o sebi, ne promijenimo životne navike, postoji mogućnost da se holywoodski scenarij uistinu ostvari, ali s "posjetiteljima" iz prošlosti koje smo već bili porazili.