Vojnici neće dobiti mirovine, jer nema novca!

Nova rješenja

Najveći broj vojnika koji je tijekom ove godine otpušten bio je angažiran u sastavu Misije ISAF u Afganistanu, a najvećim dijelom obavljali su poslove deminera te su bili pripadnici vojne policije. Otpuštanja vojnika, najavljena su i za narednu godinu s tim da ni u Ministarstvu odbrane BiH ne znaju kada će i hoće li doći do isplate mirovina otpuštenim vojnicima. Selmo Cikotić, ministar odbrane, kaže za «San» da Ministarstvo ne može dati odgovor na ovo pitanje, jer nije u njihovoj nadležnosti.

- Zakon koji je donio Parlament BiH predvidio je da se mirovine isplaćuju iz državnog budžeta. No, budući da takav mehanizam do sada uopće nije funkcionirao, mogu da pretpostavim da postoji velika nepoznanica u tom smislu - rekao je Cikotić. Naglasio je da je potrebno uspostaviti novu praksu, naći nova rješenja za isplatu mirovina, ali da to treba da rade državne institucije.

- Institucije na državnom nivou, zajedno sa entitetskim PIO/MIO moraju naći mehanizam kako bi se ovo pitanje riješilo. Ima određenih aktivnosti, ali i problema jer ne postoji uhodana praksa do sada, koja bi se ticala ove problematike - istakao je Cikotić. On kaže da ovakva aktivnost unutar Ministarstva i OS BiH nije bila ni planirana, niti su oni nadležni da je rješavaju.

- Mi uopće nismo ni predvidjeli niti smo imali u proceduri ovo pitanje. Posebno sa stanovišta financiranja. Bitno je da Parlament BiH, koji je i donio ovu odluku o otpuštanju vojnika predvidi i sve praktične aspekte tog problema. Mi ga ne možemo rješiti, jer za njega nismo ni odgovorni - rekao je Cikotić.

Predizborno obećanje

No, prema podacima do kojih je «San» došao, para za isplatu mirovina otpuštenim vojnicima jednostavno nema.

- Ovo je bilo još jedno predizborno obećanje, koje se nažalost tisuće otpuštenih vojnika, još zadugo neće ispuniti. Neće, jer je pitanje isplate mirovina vojnicima velika nepoznanica u cijeloj priči - kaže naš sagovornik koji nije želio da mu spominjemo ime.

M. Aščić / SAN

Ispunjeni ciljevi

Ministar Selmo Cikotić predstavio je rezultate ostvarene u 2010. godini, istakavši da su sve zacrtane obveze većinom ispunjenje. Još jednom je ponovio da je za Ministarstvo odbrane i Oružane snage bila više nego uspješna.

- Nastavili smo sa jačanjem organizacije OS BiH i krajnje profesionalno odgovaramo svim svojim obvezama. Urađen je značajan pomak prema članstvu u NATO te ćemo i dalje nastaviti da služimo kao dobar dio državnih struktura - kaže Cikotić, dodajući da će nastaviti raditi na završenju pitanja pokretne imovine te da će nepokretna imovina biti riješena tokom iduće godine.