Vodeni val neće poplaviti zaštitne objekte, građani mogu biti mirni

poplave
...u Vladi Posavske županije u Orašju zasjedao je Županijski stožer civilne zaštite kojim je predsjedao Marijan Klaić, predsjednik Vlade PŽ-a, ujedno i zapovjednik ŽUCZ-a. Osim članova tog najvišeg tijela za obranu od poplava, u radu sastanka sudjelovao je i Sejad Delić, ravnatelj Agencije za vodno područje sliva rijeke Save kao glavni rukovoditelj obrane od poplave, sa suradnicima. - Poduzete su sve mjere i aktivnosti sukladno trenutačnoj situaciji stanja visokih voda rijeke Save, tako da stanovnici Posavske županije ne trebaju biti zabrinuti, zaključeno je na sastanku.

Na snazi izvanredne mjere

- Analizirali smo trenutačno stanje vodostaja rijeke Save u odžačkoj Posavini i središnjoj Posavini. U odžačkoj Posavini na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave koje su proglašene 18. ožujka s trenutačnom visinom vodostaja od 820 cm, mjereno na vodomjernoj postaji u Slavonskom Brodu. Na prostoru središnje Posavine isti dan proglašene su redovite mjere obrane od poplave s trenutačnom visinom vodostaja od 662 cm, mjereno na vodomjernoj postaji u Slavonskom Šamcu. Tendencija vodostaja još je uvijek blagi porast, s procjenama smirivanja do kraja tjedna, na visini u S. Brodu od oko 840 cm, a u S. Šamcu na 680, kazao je premijer Klaić. Županijska uprava za civilnu zaštitu, zajedno s općinskim službama civilne zaštite, prikuplja odgovarajuće podatke s terena, izravno surađujući i izmjenjujući informacije s Federalnom upravom civilne zaštite i službama Agencije za vodno područje sliva rijeke Save te pravodobno informiraju ŽUCZ o stanju vodostaja i poduzetim aktivnostima.

Spremno čekaju vodeni val

- U stožeru smo dobili podatke o uskladištenim materijalno-tehničkim sredstvima u službama Civilne zaštite na prostoru PŽ-a, koja bi bila eventualno angažirana za obranu od poplave (vreće, talpe, folije, čamci, pente itd.). Ističem također činjenicu da nisu poplavljena obradiva polja u Basutskoj, Domaljevcu i Baziku, zaštićena od visokih voda rijeke Save ljetnim nasipima rekonstruiranim u protekle tri godine. Očekujemo da ovaj vodeni val neće poplaviti navedene zaštitne objekte. Na zaštitnim objektima (nasipi i crpne stanice), sukladno FOP-u (federalni operativni plan obrane od poplave na rijeci Savi), nalaze se djelatnici pravnih osoba koje su ugovorile radove obrane od poplava. Kao zaključak svega rečenog, smatram da su sve poduzete mjere i aktivnosti sukladne trenutačnoj situaciji stanja visokih voda rijeke Save i da stanovnici Posavske županije ne trebaju biti zabrinuti, izjavio je predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Marijan Klaić.

Vecernji.ba