Vlast uvodi porez i na registraciju vozila

cesta sjeverni izlaz iz Mostara

... bh. građanima, a radi realizacije plana iz potpisane Reformske agende. Razrađen scenarij Već su razrađeni i mogući scenariji, a plan o povećanju nameta za bh. građene vidljiv je iz radne verzije dokumenta “Prijedlozi rasterećenja privrede u FBiH”, koji je objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

U dokumentu se navodi da trenutno opterećenje na plaću iznosi 70,95 posto i, ako se ono smanji na 62,84 posto, nedostajat će 185 milijuna KM javnih prihoda. U drugoj varijanti, ako se opterećenje na plaću smanji na 57,09 posto, nedostajat će 302 milijuna KM javnih prihoda, dok treća varijanta podrazumijeva smanjenje opterećenja na plaću na 44,23 posto, pri čemu bi nedostajalo 583 milijuna KM.

U četvrtoj varijanti podrazumijeva se smanjenje opterećenja na plaću na 36,06 posto, pri čemu bi nedostajao 761 milijuna KM javnih prihoda. Budući da u svim varijantama rasterećenja privrede dolazi do smanjenja javnih prihoda, neophodno je izvršiti kompenzaciju, navodi se u dokumentu. Kompenzacija javnih prihoda bi se mogla uraditi na sljedeći način, odnosno u zavisnosti od toga koje namete treba uvesti ili povećati.

Kada je riječ o nadležnosti entiteta, predlažu se uštede u javnom sektoru (budžetska i izvanbudžetska potrošnja), uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni naprimjer, iznad 25 m2 po članu obitelji, vikendice i sl.), uvođenje poreza na transakcije financijskih institucija. No, to nije kraj, predlaže se još i uvođenje poreza na usluge registracije automobila te uvođenje posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži).

Mobilna mreža
- Uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, uvođenje poreza na nekorištene poduzetničke nekretnine, uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište te uvođenje poreza na zagađenje - stoji u Vladinom dokumentu.

Istovremeno, kada je u pitanju državni nivo, predlaže se povećanje akciza na visokotarifnu robu i, ako je potrebno, za razliku koja nedostaje - povećanje stope PDV-a.

Naplata putem računa za struju
U analizi se, također, a kada je riječ o poreznim utajama, navodi da ih je najteže vršiti u dijelu poreza građana koji ne opterećuje privredu, a u dokumentu se navodi da za to ima puno mogućnosti.

- To je naplata prilikom registracije vozila, putem računa za telefon, za električnu energiju, prilikom izdavanja osobnih dokumenata... - stoji u dokumentu.

Dnevni avaz