Vlajki: Sarajlije su islam uvele u vrtiće, a ženama nameću hidžab

emil vlajki, Sarajevo, sastanak, Hrvati u BIH, emil vlajki
... nametnuta javna stvar, izuzetno agresivna prema preostalom sve manjem nemuslimanskom življu. "Islam je uveden u dječje vrtiće, vode se vjerske kampanje protiv Djeda Mraza, na žene se utiče da nose hidžab, vjerski poglavar fizički izjednačava Bošnjake sa Turcima, a o Turskoj se govori kao o 'duhovnoj majci Bošnjaka', televizija Al-Jazeera je već tu, vehabije se vojnički organiziraju, intelektualne asocijacije i političke partije, bez obzira na naziv, su proislamske, a kršćani, Srbi i Hrvati, se prokazuju kao agresori na BiH", navodi Vlajki u povodu proteklog vikenda održanog prosvjeda vehabija u Sarajevu.

Vlajki je podsjetio da je u nekadašnjem multietničkom i više vjerskom Sarajevu živjelo 43 posto muslimana, 34 posto Srba, osam posto Jugoslavena, sedam posto Hrvata, te nešto Židova i ostalih pripadnika različitih naroda i religija je bila privatna stvar svakog građanina.

Napomenuvši da je islamizacija Balkana u punom toku i da bi, prema tvrdnjama nekih naučnika, njegova islamizacija bila dovršena do 2050. godine, potpredsjednik RS upozorio je da problem na europskim prostorima, nastaje kada se islamska religija i njene civilizacijske karakteristike nastoje nametnuti onima koji toj civilizaciji ne pripadaju.

"Pošto je, na veoma dugo vrijeme, proces islamizacije barem pola BiH ireverzibilan proces, moramo se, na žalost, rastajati. Hrvati ne mogu dozvoliti da potpadnu pod duhovno tutorstvo jedne njima strane civilizacije i moraju odmah poduzeti sve (van)institucionalne mjere kako bi ostali svoji na svome", naglašava Vlajki.

I ma koliko to zvučalo patetično u doba globalizacije, naglašava Vlajki, kršćani na ovim prostorima nanovo ostaju na braniku kršćanske Europe koja, također, odbacujući za nju poguban multikulturalizam, ustaje protiv islamizacije svojih graničnih sjevernijih prostora, prepoznajući u tome strategiju radikalnog islama, koji prioritetno želi izaći na granice evropskog kontinenta, kao što je u nedavnoj ratnoj prošlosti želio izaći prvenstveno na granice BiH.

"Judeokršćanstvo je izvor svega pozitivnog ostvarenog unutar (i od) naše civilizacije. U prvom redu mislim na mojsijevski univerzalni moral, Kantov moralni imperativ, na univerzalna ljudska prava, kao i na praktične aspekte kršćanstva sadržane u socijaldemokraciji. I te vrijednosti postoje i razvijaju se bez obzira na određenu prljavu praksu Zapada koja ozbiljno stavlja u pitanje vlastita civilizacijska dostignuća", ističe Vlajki.

Prema njegovim riječima, islam, partikularno agresivan, tu univerzalnost ne posjeduje, ekskluzivan je i nije u stanju "utopiti" svoj humanizam u opće, ne religijske principe ljudskog življenja.

"Kada su prije par godina delegati EU raspravljali o svojim civilizacijskim osnovama, odbili su da u preambuli spomenu svoj kršćanski izvor. I dok kršćani prave univerzalnu ljudsku zajednicu laičkog karaktera, islamski vjernici nastoje napraviti UMMU, univerzalnu islamsku, vjersku zajednicu", upozorio je potpredsjednik RS-a Emil Vlajki.

banjalukain.com