Vlada USŽ: Novi set zaključaka u vezi s migrantima

Schengenska granica, Sarajevo, migranti, uhićenja, migranti, migranti, granična policija, Vlada USK, mural, Nermin Kljajić, migranti, migranti, BIH, kriza, Grude, migranti, privedeni, migranti, Unsko sanska županija

Nakon što nijedan od zaključaka o migrantskoj situaciji sa sastanka izaslanstva BiH i predstavnika Europske komisije, održanog ljetos u Bruxellesu, nije ispoštovan, zakazan je novi sastanak u Bruxellesu.

U međuvremenu, zbog sve većeg priliva migranata, te pogoršane humanitarne, sigurnosne i zdravstvene situacije u USK-u, Operativna skupina Vlade tog županije je usvojila novi set zaključaka. Nije uspostavljena potpuna koordinacija svih razina vlasti i institucija u BiH koji se bave pitanjima izbjeglica i migranata, nije ponuđen veći broj lokacija za njihov prihvat duž migrantske rute kroz BiH, niti je određena jedinstvena lokacija izvan naseljenih područja za sami USŽ.

Na kraju, ni Plan mjera koje je prije 15-ak dana ponudilo Ministarstvo sigurnosti BiH nije uvažio stanje na terenu, stajalište je Operativne grupe Vlade USŽ-a, prenosi Federalna televizija.

http://www.federalna.ba/files/002019/oktobar/10.10.2019/fd%20usk.mp4

 

"Mi smo striktno zahtijevali da se mora konkretno navesti koje pomoći, koji MUP-ovi, koji centri za socijalni rad, koji crveni križ, koje bolnice, koje općine i koji su sve to segmenti vezani za migracije - jer znamo da najveći teret migracija, oko 95 posto, nosi USK", kaže premijer USK-a Mustafa Ružnić (A-SDA).

Trenutno u USŽ-u u 4 registrirana centra boravi oko 3.200 migranata, a izvan tih centara, na otvorenome, uključujući Vučjak, te u nezakonitim privatnim smještajima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši - procjenjuje se još toliko. A naseljena su područja trebala biti rasterećena prije jeseni. Važeći ugovori IOM-a s vlasnicima Bire i Mirala istječu 15. studenog.

"Zatražili smo da IOM i UNHCR ne smiju više produžavati niti potpisivati ugovore o postojećim centrima bez suglasnosti lokalnih zajednica i bez suglasnosti Operativne skupine. Jedan od zaključaka je i da se postojeća lokacija Vučjak, pošto je na nju dalo suglasnost Ministarstvo sigurnosti, prije same zime izmjesti van USŽ-a u centar Salakovac ili Ušivak u kojem ima dovoljno prostora", ističe Ružnić.

Naložene su i mjere koje su već bila na snazi u lipnju ove godine.

"Jedan od zaključaka jeste da je zadatak MUP-a USŽ-a da se napravi plan ograničenja slobode kretanja migranata izvan prihvatnih centara", naglašava ministar unutarnjih poslova USŽ-a Nermin Kljajić (A-SDA). Operativna skupine Vlade USK-a je za provođenje ovih zaključaka odredila rok od 8 dana.