Vlada štiti kriminal u “Cestama” iz Mostara

Vlada fbih

... Federalna vlada donijela je odluku da smijeni aktualnu upravu Društva. Na posljednjoj sjednici, naime, Vlada je imenovala Gorana Marića za vršitelja dužnosti Uprave „Cesta” Mostar na period od šest mjeseci.

Kako saznaje "Avaz", Vlada FBiH čeka da joj se dostavi izvješće neovisnog revizora, koji je reviziju poslovanja ovog poduzeća započeo u prosincu prošle godine, iako već pune tri godine "Ceste" posluju s gubitkom.

Platformaška vlada svoje kadrove u ovom društvu postavila je još 2011., a za tu godinu Ured za reviziju institucija FBiH utvrdio je da su "Ceste" Mostar samo četiri od 356 javnih nabavki provele u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH!

Da se, prema svemu sudeći, radi o milijonskim malverzacijama, koje su Vlada FBiH, odnosno resorni ministar Enver Bijedić (SDP) ignorirali, govori podatak da je ukupna vrijednost nabavki robe i usluga "Cesta" u 2011. godini iznosila 6.454.225 KM, dok je za četiri nabavke koje su jedine provedene po zakonu plaćeno 578.924 KM. Prema ovim nalazima, nabavke u vrijednosti od 5,8 milijuna KM provedene su na sumnjiv način.

Iako za protekle dvije godine nisu napravljeni revizorska izvješća o poslovanju "Cesta", informacije do kojih je došao "Avaz" govore da je nastavljeno s krčmljenjem javnog novca. Tako je, između ostalog, ustanovljeno da su u ovom poduzeće pogrešno obračunate naknade uposlenicima te da državi nisu plaćani porezi.