Vlada Federacije BiH prodaje 8 državnih kompanija

sporazum, Hrvatska, BIH, Vlada, Federacija BIH, federacija, imovina, emil vlajki, Vlada, prodaja, vlast, BIH, vlast, BIH, vlast, BIH, Vlada Federacije, platformaši, platformaši, smjene, SDP BIH, BIH, majorizacija, matija šerić, BIH
...za sjednicu planiranu za 9. veljače donošenje odluka o načinu, odnosno metodama prodaje osam državnih kompanija, saznaje "Dnevni avaz".

Ako odluke budu izglasane, započela bi privatizacija 67 posto državnog kapitala u "Energoinvestu" i "Hidrogradnji", 66,56 posto u "Šipad export-importu", 39,91 posto u Tvornici duhana Sarajevo i 45,49 posto u "Sarajevo-osiguranju". Zainteresirani investitori moći će preuzeti i preostali paket od 22,12 posto u "Energopetrolu", kao i po 51 posto u Remontnom zavodu Travnik i "Unisu - Udruženoj metalskoj industriji" iz Sarajeva.

Četiri kompanije bile bi prodane putem tendera, a to su "Energoinvest", "Šipad export-import", Remontni zavod i "Unis - Udružena metalska industrija". Kupci bi do "Hidrogradnje" trebali doći putem neposredne pogodbe, a do manjinskih državnih paketa u "Energopetrolu", "Sarajevo-osiguranju" i TDS-u izvanrednom aukcijom na Sarajevskoj burzi. Radi postizanja bolje cijene potencijalni novi vlasnici morali bi kupiti isključivo cijele pakete dionica.

Kako saznaje sarajevski list, postoji mogućnost da se odluka o privatizaciji pojedinih kompanija odgodi za neku drugu sjednicu Vlade FBiH, a da se krene u potragu za kupcima samo nekoliko poduzeća.

Neslužbeno, odluke o privatizaciji "Energopetrola" i "Hidrogradnje" najvjerojatnije bi trebale biti donesene, jer postoje zainteresirani kupci s kojima je Vlada FBiH u priličnoj tajnosti već pregovarala. Najviše šansi za brzu promjenu vlasnika navodno ima sarajevska "Hidrogradnja". Jedna poznata kompanija iz BiH navodno je zainteresirana da je privatizira kako bi stekla reference u izgradnji energetskih objekata.

Koliko vrijedi državni kapital

• 47.391.956 KM - "Hidrogradnja"

• 147.897.500 KM - "Energoinvest"

• 8.350.287 KM - "Šipad export-import"

• 2.595.232 KM - Remontni zavod Travnik

• 24.672.490 KM - "Unis - Udružena metalska industrija"

• 26.351.457 KM - "Sarajevo-osiguranje"

• 15.188.891 KM - "Energopetrol"

• 51.153.126 KM - TDS

dnevni avaz