Vlada FBiH zadužila Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne deblokirati račune Aluminija

Aluminij Mostar, deblokada, Vlada FBiH, Vlada FBiH, Herkon d.o.o., Vlada FBiH, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, pokretanje poduzeća, javna poduzeća, Vlada FBiH, Vlada FBiH, prodaja poduzeća
Aluminij će biti deblokiran 60 dana, unutar kojih uprave dvaju poduzeća trebaju postići sporazum o načinu reprogramiranja i otplate dugovanja * Direktor Ljubić ističe važnost deblokade, ali upozorava na velik posao koji ih tek čeka * Istaknuto je kako je došlo do značajnih pozitivnih pomaka u suradnji dvaju poduzeća i kako je Uprava Aluminija značajno, iz mjeseca u mjesec, smanjivala gubitke te je Aluminij sada u mogućnosti izmirivati svoje tekuće obveze prema EPHZHB
Aluminij Mostar

- Trenutak je uistinu bio kritičan i odluka je donesena u posljednjemu trenutku za Aluminij. Zbog dugotrajne nelikvidnosti i nemogućnosti normalnoga poslovanja, ostali smo bez sirovina, repromaterijala i uopće bez mogućnosti funkcioniranja u smislu osnovnih dnevnih operativnih radnji. Deblokada računa od životne nam je važnosti i ovo jest iznimno značajan korak naprijed, ovo je otvaranje vrata šansi za početkom oporavka Aluminija. Međutim, s obzirom na ukupnu složenost cjelokupnoga problema, s obzirom na nagomilano dugovanje prema Elektroprivredi HZHB, na ovisnost o uvjetima međunarodnoga tržišta i o skupoj struji, razumjet ćete moju suzdržanost i izostanak entuzijazma. Velik je posao pred nama, treba podići proizvodne kapacitete na najvišu moguću razinu, odmah uredno izmirivati tekuća potraživanja, i u zadanomu se roku sporazumjeti se s EPHZHB o načinu izmirenja ukupnoga dugovanja, koje je danas nešto veće od 120 milijuna KM - kazao nam je direktor Aluminija Nikica Ljubić nakon današnjega Zaključka sa zasjedanja Vlade FBiH, kojega potpisuje predsjednik Vlade Nermin Nikšić, a kojim je Uprava EPHZHB zadužena deblokirati Aluminij na razdoblje od 60 dana.

Inače, iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH priopćeno je kako je Vlada jednoglasno donijela više zaključaka s ciljem rješavanja dugovanja Aluminija d.d Mostar prema JP Elektroprivredi HZHB d.d. Mostar, ali i održavanja nastavka proizvodnje u mostarskoj tvornici. Financijska direktorica EPHZHB Ivana Bunoza i izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove Aluminija Tomislav Lovrić izvijestili su članove Vlade o dosadanjim pregovorima dvaju poduzeća, kao i pokazateljima poslovanja Aluminija u ovoj godini.

- Poštujući uvjete Elektroprivrede HZHB, koja zahtijeva redovito plaćanje mjesečnih računa te realan plan otplate ukupnoga dugovanja, kao i čvrsto stajalište Aluminija da mu sadanje poslovanje omogućava redovito plaćanje tekuće mjesečne potrošnje električne energije, Vlada je zadužila Upravu EPHZHB izvršiti deblokadu računa Aluminija, na razdoblje od 60 dana te odmah zaustaviti postupak isključenja Aluminija sa sustava napajanja električnom energijom. Uprava i Nadzorno vijeće Aluminija zaduženi su, odmah po deblokadi računa, pokrenuti razgovore s komercijalnim bankama i s poslovnim partnerima oko osiguranja jamstava za otplatu postojećega dugovanja za električnu energiju prema EPHZHB, o čemu su dužni Vladu izvješćivati svakih petnaest dana - priopćeno je, između ostaloga, iz Ureda za odnose s javnošću entitetske vlade.

Vlada je, u priopćenu nadalje stoji, zadužila uprave obaju poduzeća pristupiti izradbi i potpisivanju sporazuma o reprogramiranju dugovanja, u skladu sa Zakonom o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava, s tim da taj sporazum treba sadržavati i jamstva za otplatu dugovanja.

- Jedan od zaključaka jest i taj da je uvjet za sklapanje sporazuma uredno izmirivanje tekućih računa koje EPHZHB ispostavlja Aluminiju. S tim u svezi, dana je suglasnost Elektroprivredi HZHB da, u slučaju kašnjenja u plaćanju tekućih računa, može ponovno pokrenuti sve mehanizme prinudne naplate dugovanja. Tijekom raspre, istaknuto je kako je došlo do osjetnih pozitivnih pomaka u suradnji dvaju poduzeća i kako je Uprava Aluminija značajno, iz mjeseca u mjesec, smanjivala gubitke te je Aluminij sada u mogućnosti izmirivati svoje tekuće obveze prema EPHZHB. Vlada FBiH će nadalje podržavati konsolidaciju Aluminija, a takovo opredjeljenje očekuje i od Vlade Republike Hrvatske, potom od malih dioničara i od banaka - priopćeno je iz Sarajeva.