Vlada FBiH odbila provesti više odluka Suda u korist HVO-a

Postojavanje postrojba HVO-a.

...stradalnika, obitelji poginulih branitelja, dobitnika najviših ratnih priznanja, ali ni konkretne slučajeve kada su u čudnoj reviziji poništene odluke o mirovinama.

Istraga tužiteljstava

Aktualna Vlada ni ne razmišlja o provedbi odluka Ustavnoga suda o čemu su ga izvijestili dopisom prošle godine, što navodi i predsjednica ovoga suda Kata Senjak. Od pet odluka, četiri se odnose na prava branitelja. U slučaju neprovedbe odluka odgovornost snosi premijer FBiH. U tome slučaju izvršenje odluke sudova nije nadležnost Vlade Federacije nego isključivo premijera Nermina Nikšića. U ovakvoj situaciji postoje novčane, ili, pak, kazna zatvora do tri godine. Zakon predviđa da se u slučaju teže povrede prava drugog, ili ako se nanese značajna materijalna šteta, počinitelju slijedi kazna zatvora od jedne do pet godina. Zbog neizvršenja presuda Ustavnoga suda Federacije BiH, sada se, po podacima Federalnog tužiteljstva, bave županijska tužiteljstva u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Travniku. U nekim slučajevima Ustavni sud je poništio neustavne zakonske odredbe, što je prije svega vezano uz postupak revizije branitelja, ili pak pitanje prihodovnog cenzusa. Tako je Ustavni sud u odlukama koje su poništene prije dvije godine, naložio da se promijene odredbe koje bi u procesu revizije mogle biti štetne za branitelje.

Status branitelja

Naime, pobrojane su potvrde koje se stavljaju izvan snage u postupku revizije. To su potvrde o pripadnosti, okolnostima stradanja, potvrde o obavljanju zapovjedne dužnosti, kao i ostale potvrde ako se utvrdi da su izdane suprotno Zakonu o upravnom postupku, ili su izdane u upravnom postupku samo na osnovi izjava svjedoka, potvrde braniteljskog udruženja ili na osnovi medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama. Na taj su način bili izravno oštećeni pripadnici HVO-a.

vecernji.ba